VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mesaje mai puțin pravoslavnice vin de la Moscova. Avertizările Patriarhiei Ruse pentru Patriarhia Română în cazul aderării preoților Mitropoliei Moldovei la Mitropolia Basarabiei 

Înființarea Bisericii Ortodoxe Română din Ucraina și tentativele de atragere a preoților din cadrul Mitropoliei Moldovei în Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, „contravin canoanelor”, iar în cazul în care aceste acțiuni vor continua, ele vor duce la „consecințe grave” pentru unitatea ortodoxiei și vor deteriora relațiile dintre Patriarhia Rusă și Patriarhia Română. Declarația a fost făcută de către președintele departamentului sinodal al Patriarhiei Moscovei, Vladimir Legoida, după ședința Sinodului Bisericii Ruse, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Ruse, transmite ziua.md.

La ședința Sinodului a participat și Mitropolitul Moldovei Vladimir, care, de săptămâna trecută, se află la Moscova. 

„Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse au declarat cu profund regret că hotărârile amintite ale Sinodului Bisericii Ortodoxe Române sunt în contradicție directă cu sfintele canoane. După ce și-a exprimat dezacordul puternic față de aceste rezoluții, Sinodul Bisericii Ruse a avertizat că dacă acestea vor fi puse în aplicare în continuare, consecințele grave sunt inevitabile atât pentru relațiile bilaterale dintre Biserica Rusă și Biserica Română, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Ruse. 

Reprezentanții Bisericii de la Moscova sunt supărați din cauza plecărilor masive ale preoților Mitropoliei Moldovei, la Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Cel mai mai mult pare să-i fi supărat formularea Patriarhiei Române, care a accentuat că preoții moldoveni „revin” la Mitropolia Basarabiei, ceea ce, în opinia Patriarhiei Ruse, este neadevărat, pentru că aceștia au fost unși de Mitropolia Molodovei și nu au făcut parte niciodată din BOR. 

„Membrii Sinodului și-au exprimat sprijinul pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană și Biserica Ortodoxă a Moldovei, înalților ierarhi, episcopiilor, clericilor, călugărilor și enoriașilor în legătură cu atacurile necanonice ale Sinodului Patriarhiei Române”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei Ruse. 

Retorica folosită în comunicatul Patriarhiei Ruse este aceeași cu narativele folosite de Mitropolitul Moldovei Vladimir în scrisoarea adresată săptămâna trecută Patriarhului Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. În adresare, Mitropolitul Vladimir s-a plâns de faptul că tot mai mulți clerici din cadrul Mitropoliei Moldovei aleg să treacă la Mitropolia Basarabiei.

„Cu durere, privim la modul în care, sub acoperământul Hotărârii Sinodale nr. 8.090 din 19 decembrie 1992, clericii opriţi ori caterisiți pentru grave abateri morale şi incompatibilitatea cu slujirea preoțească sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei. Alții, care până mai ieri declarau fidelitate nestingherită Mitropoliei Moldovei, au părăsit mitropolia noastră fără să ceară carte canonică de eliberare, carte pe care o oferim fiecărui cleric care o solicită. Se cade, Preafericirea Voastră, să privim cu înţelepciune asupra unei situații vătămătoare ce se creează, situație față de care noi suntem deschişi la dialog şi cooperare. Nu se va putea instaura pacea şi ascultarea în acest teritoriu într-o așa situație. Ne dorim, Părinte Patriarh, să conviețuim în dragoste şi pace cu Mitropolia Basarabiei, pledăm pentru un dialog constructiv”, se arată în scrisoare. 

Mitropolitul Vladimir l-a chemat pe Patriarhul Daniel la dialog, pentru „restabilirea comuniunii şi prin instaurarea ascultării canonice”. 

Scrisoarea Mitropolitului Vladimir vine la scurt timp după ce Sinodul BOR a luat apărarea clericilor și credincioșilor care părăsesc Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, și aleg să revină la Mitropolia Basarabiei. Potrivit deciziei Sfântului Sinod, „orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor este considerată nulă și neavenită”. 

Amintim, de asemenea, că Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis, în ședința din 29 februarie, „binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, informează un comunicat al instituției, citat de agenția Basilica. Cu alte cuvinte, etnicii români din Ucraina vor putea reveni la Biserica Ortodoxă Română, de care au fost privați în 1944 de URSS și apoi de statul ucrainean, de după 1991, scrie R3media.ro. Momentan, majoritatea etnicilor români aparțin de Biserica Ortodoxă Ucraineană, care aparține formal de Patriarhia Moscovei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.