VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mediul de afaceri din R. Moldova va avea acces la fonduri europene de peste 4 miliarde de euro

Mediul de afaceri din țara noastră va avea acces la mai multe fonduri europene. Deputații au aprobat, în ședința plenară din 24 noiembrie, proiectul de lege care prevede ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre la Programul Piața Unică. Astfel, R. Moldova a obținut acces la 4,2 miliarde de euro, care reprezintă bugetul Programului pentru perioada 2021-2027.

Programul Piața Unică reunește activități inițiate în cadrul altor programe europene anterioare. Respectiv, prin implementarea acestuia, va fi oferit un cadru de finanțare mai coerent pentru a sprijini o serie de obiective-cheie. Mai exact, Programul Piața Unică se focusează pe asigurarea securității alimentare, protecția consumatorului și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. 

Un alt obiectiv al Programului este elaborarea și difuzarea statisticilor europene de înaltă calitate. Astfel, politicile UE vor putea fi monitorizate și evaluate, iar cetățenii, autoritățile, mediul de afaceri și factorii de decizie vor putea să participe activ la procesul democratic și să ia decizii în cunoștință de cauză. 

Republica Moldova va beneficia, pe lângă accesul la instrumentele financiare, și de acces la expertiză, experiență și bune practici ale altor state beneficiare ale Programului.

R. Moldova a semnat, pe 8 septembrie, la Bruxelles, Acordul de asociere pentru participarea la programul Uniunii Europene privind piața unică.

Înființată în 1993, piața unică europeană este cea mai mare piață din lume, cu sute de milioane de consumatori, și include cele 27 de state membre ale UE, precum și Norvegia, Islanda și Liechtenstein, care au obținut acces prin intermediul Spațiului Economic European.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.