Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat modificarea metodologiei de înscriere a copiilor în clasa I, pentru a oferi posibilități de înscriere copiilor cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor UE, străinilor și refugiaților, inclusiv celor cu cerințe educaționale speciale.
Copiii cu cerințe educaționale speciale vor beneficia de o perioadă de tranziție de la învățământul preșcolar la învățământul primar, conform recomandărilor specialiștilor din structurile teritoriale de asistență psihopedagogică ale Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP). Procesul de tranziție se va desfășura în trei etape: organizarea procesului de tranziție, înscrierea copiilor în clasa I și monitorizarea adaptării acestora la mediul școlar.
De asemenea, copiii cu cerințe educaționale speciale sau dizabilități care nu pot beneficia de condițiile necesare pentru incluziune în școala locală vor putea fi înscriși în instituții de învățământ adecvate, la solicitarea părinților. În cazul instituțiilor cu profil de arte și sport, vor fi realizate probe de aptitudini conform orarului stabilit.
MEC a precizat că modificările au fost aduse pentru a respecta actele normative și pentru a asigura incluziunea educațională a tuturor copiilor.