VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marian, despre protestul agricultorilor: Fermierii trebuie să înțeleagă Guvernul. Toți sunt importanți și nimeni nu e mai presus ca altcineva

Deputatul PAS, Radu Marian, se arată indignat de atitudinea fermierilor și de protestul organizat astăzi de aceștia în mai multe raioane ale țării.

Într-o postare pe o rețea de socializare, alesul poporului subliniază că fermierii și toți cetățenii trebuie să înțeleagă că „Guvernul reprezintă interesele tuturor cetățenilor și a tuturor ramurilor economiei, inclusiv agricultură, IT, telecomunicații, financiar-bancar industrie etc.

Toți sunt importanți și nimeni nu e mai presus ca altcineva. Orice dialog trebuie să aibă loc într-un mod rezonabil și să ia în considerare echilibrul pe care trebuie să-l asigurăm între resursele statului și obiectivele TUTUROR ramurilor ale economiei”, a scris Marian.

Totodată, deputatul a reamintit lucrurile pe care autoritățile le-au făcut pentru fermieri în ultima perioadă:

  • „În 2022, au fost alocați 1,75 miliarde de lei pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, cu peste 60% mai mult față de anul precedent.
  • Pentru 2023, a fost alocată aceeași sumă, iar în rectificarea din iunie 2023, vor fi alocate suplimentar 100 milioane lei pentru subvenționare.
  • Pentru prima dată, producătorii agricoli micro, mici și mijlocii au beneficiat de compensarea accizei la motorina utilizată în 2022, în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Din ceea ce cunosc, programul va continua și în acest an. Între timp, prețul la motorină a scăzut cu peste 12 lei/litru comparativ cu vârful înregistrat la anul trecut.
  • Statul restituie TVA-ul producătorilor agricoli care au suferit pierderi de peste 50%, iar mecanismul este în continuu simplificat.
  • Simplificarea angajării zilierilor. S-a extins de la 90 la 120 de zile termenul pentru care zilierii pot exercita activități pentru același beneficiar și s-a exclus obligația zilierului de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și asistență socială. Am obținut dublarea cantităților de prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri moldovenești, care vor fi exportate fără taxe în Uniunea Europeană.
  • Tractoarele și motocultoarele utilizate în domeniul agriculturii și silviculturii au început a fi scutite de accize, indiferent de vârsta lor.
  • A fost simplificată procedura mai simplă de creare a asociației utilizatorilor de apă pentru irigații.
  • A fost aprobat un nou cadru normativ privind subvenționarea în agricultură și mediul rural. Acest include subvenționare în avans, post-investiție, investiții pe etape, directe, complementare, modernizarea lanțului agroalimentar în scopul alinierii la cerințele UE.
  • Am redus controalele și birocrația pentru crescători casnici de animale. Crescătorii casnici își vor putea comercializa mai ușor produsele în piețele agricole, târguri și iarmaroace.
  • Pe terenurile agricole sunt deja permise amenajarea lacurilor de acumulare fără autorizație, pentru a îmbunătăți irigarea.
  • Medicii veterinari vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru chirie, căldură, precum și de indemnizații unice în mărime de 15 salarii medii pe economie.
  • Gospodăriile țărănești inactive sunt radiate din registrele autorităților publice locale, iar zeci de mii de deținători ai acestora scapă de datorii mari la stat.
  • Am organizat coridor verde pentru fermierii și agenții economici care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol.
  • Nemaivorbind de faptul că toate instrumentele de finanțare, granturi etc, oferite de ODA și alte instituții ale mediului de afaceri sunt evident disponibile și agricultorilor. Programul +373 (credite cu dobânzi de 3% în valută, 7% în lei și perioada de grație de 3 ani), va fi la fel disponibil agricultorilor”, a mai scris Marian.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.