VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Marea Britanie acuză Rusia că plănuiește să atace navele care transportă cereale ucrainene prin Marea Neagră

Marea Britanie acuză Rusia că intenționează să atace navele civile încărcate cu cereale ucrainene prin amplasarea de mine marine în apropierea porturilor din Marea Neagră ale Ucrainei, scrie The Guardian. Pe baza unor „informații declasificate”, Marea Britanie afirmă că Rusia nu dorește să atace direct cu rachete navele comerciale care folosesc coridorul umanitar creat de Ucraina, ci încearcă să le distrugă pe ascuns.

Potrivit sursei citate, Rusia ar căuta apoi să dea vina pe Ucraina pentru pierderea oricărui transport maritim, în încercarea de a se sustrage de la responsabilitate, a continuat Ministerul britanic de Externe, iar Marea Britanie a declarat că face public acest lucru pentru a descuraja Moscova să pună în aplicare planul.

James Cleverly, ministrul britanic de externe, a acuzat Rusia de „vizarea pernicioasă” a transportului maritim civil: „Lumea privește – și noi vedem direct prin încercările cinice ale Rusiei de a da vina pe Ucraina pentru atacurile lor”.

Navele comerciale care transportă cereale ucrainene pentru export sunt amenințate din iulie, când Rusia s-a retras dintr-o inițiativă de un an menită să protejeze exporturile de alimente în ciuda războiului dintre cele două țări.

Recent Kievul a creat un coridor umanitar alternativ, în care navele călătoresc în interiorul apelor teritoriale ale Turciei, Bulgariei și României, înainte de a trece în apropierea Ucrainei, unde riscă să fie atacate de Rusia. O mână de nave au folosit ruta, dar rămân îngrijorări legate de siguranță.

Experții spun că Rusia are capacitatea de a amplasa mine maritime în apropierea porturilor din Marea Neagră, precum Odesa și Ciornomorsk, folosind cele trei submarine din clasa Kilo, fiecare dintre ele fiind capabil să transporte 24 de mine. Teama de minare ar putea fi suficientă pentru a descuraja navele să transporte cereale ucrainene către piețele cheie din Orientul Mijlociu, Africa de Est și dincolo de acestea.

Marea Britanie a declarat că dorește să colaboreze cu Ucraina și cu alții pentru a îmbunătăți siguranța transportului maritim comercial, folosind capacitățile de informații și supraveghere, deși recunoaște că amenințarea din partea Rusiei rămâne „la cel mai înalt nivel”.

Luna trecută, Marea Britanie a declarat că Rusia a tras, în august, două rachete de croazieră Kalibr asupra unui petrolier sub pavilion libian în Odesa. Cu toate acestea, ambele au fost doborâte cu succes de Ucraina, un alt motiv pentru care Moscova ar fi putut lua în considerare o schimbare de tactică.

După ce a invadat Ucraina anul trecut, Moscova a închis porturile de la Marea Neagră ale unuia dintre cei mai mari furnizori de cereale din lume, ceea ce Kievul și aliații săi occidentali au numit o încercare de a folosi proviziile globale de alimente ca șantaj.

Din iulie, Rusia a țintit intensiv porturile și silozurile de cereale ale Ucrainei și a distrus aproximativ 300.000 de tone de cereale în acest proces, suficient, potrivit Ministerului britanic de Externe, „pentru a hrăni peste 1,3 milioane de oameni timp de un an”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.