VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

„Mamă, nu mă voi preda niciodată!”. Povestea soldatului curajos originar din R. Moldova ce a spus „Glorie Ucrainei” înainte să fie executat de ruși

Soldatul curajos care a rostit „Glorie Ucrainei”, înainte să fie executat de ruși cu o cruzime de neimaginat, a fost identificat de mama sa la morga din Kiev, notează Brigada 119 de Apărare Teritorială Separată din Ucraina. Alexandr Mațievskii s-a născut la Chișinău și avea 42 de ani.

Departamentul regional de forțe al trupei „Nord” a Forțelor Armate ale Ucrainei dă asigurări că soldatul împușcat, pentru că a rostit „Glorie Ucrainei”, este Alexandr Mațievskii. Se menționează că acesta a fost un luptător al brigăzii 119 al trupei din regiunea Cernigov și este originar din Republica Moldova. 

Potrivit Direcției Forței de Apărare Militară „Nord” a Forțele Armate ale Ucrainei, la 30 decembrie 2022, Mațievskii împreună cu patru camarazi, s-a angajat în luptă cu forțele rusești în apropiere de Soledar.

Întăririle nu au reușit să pătrundă până la poziția lor din cauza focului continuu de mortiere și a focului puternic de arme de calibru mic, a precizat Brigada 119 de Apărare Teritorială Separată.

Nu se cunosc mai multe detalii despre această bătălie, în special, cum anume a ajuns Alexandr prizonier de război. Camarazii săi de arme au fost fie uciși, fie au dispărut.

Alexandr Mațievskii a fost recunoscut de mama sa, de fiul său și de alți membri ai armatei.

Înainte de invazia rusă, Oleksandr Matsievskyi lucra ca electrician în Kiev. După începerea războiului, el s-a oferit voluntar pentru apărarea teritorială a orașului Nijin din regiunea Cernihiv.

Trupul curajosului soldat a fost predat familiei sale în cadrul unui schimb între Rusia și Ucraina în luna februarie. Rudele sale l-au identificat la morga din Kiev.

De precizat că anterior, Ministerul ucrainean al Apărării din Ucraina a a anunțat că numele soldatului împușcat este Timofei Șadura.

Mațievskii s-a născut pe 10 mai 1980 la Chișinău, Republica Moldova, a precizat Brigada 119 de Apărare Teritorială Separată. În 2008, el s-a mutat cu familia în Ucraina, în orașul Nijin, unde locuiește acum mama lui. Sursa mai scrie că bărbatul nu a avut anterior o experiență în serviciul militar, dar după invazia rusă în Ucraina s-a oferit voluntar în batalionul 163 al brigăzii 119, care apăra regiunea Cernigov. Potrivit aceleiași surse, Mațievskii are un fiu în vârstă de 19 ani.

Până în februarie 2022, Oleksandr a lucrat ca electrician în Kiev. Din prima zi a războiului, a mers la Nijin, dar nu a putut să se înroleze imediat în armată. A ajutat la construirea de fortificații, a supravegheat la punctul de control, a pregătit sticle cu cocktail-uri Molotov și s-a întors insistent la centrul de recrutare. La 11 martie, a fost înrolat în Batalionul de apărare teritorială din Nijin.

În decembrie, când batalionul era pe punctul de a fi desfășurat în est, Aleksandr nu i-a spus mamei sale că va merge în zona de luptă activă, deoarece nu voia ca aceasta să se îngrijoreze. Când și-a luat la revedere de la mama sa, i-a mulțumit pentru că l-a născut.

Pe 29 decembrie, și-a sunat mama, iar aceasta a fost ultima lor conversație. După ce Alexandr a spus: „Mamă, nu mă voi preda niciodată!”, aceasta și-a dat seama că fiul ei se afla pe front.

Mama lui Sasha s-a reîntâlnit cu el la morga din Kiev, unde l-a identificat. Ea a declarat că odată cu apariția înregistrării video cu execuția fiului său pe rețelele de socializare, inima i-a fost din nou frântă de durere.

Pe 6 martie, pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video cu un soldat, neînarmat, împușcat după ce rostește „Glorie Ucrainei”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.