Valul majorărilor salariale de la Guvern îi scoate la rampă și pe angajații din structurile de drept. Asociațiile de procurori și sindicaliștii din domeniu sunt nemulțumiți că activitatea lor este subestimată în raport cu mai multe categorii de funcționari din administrația centrală. Printr-un apel făcut public, procurorii evocă o inechitate și cer executivului să intervină.
Asociațiile de procurori apreciază intenția Guvernului de a majora substanțial remunerarea angajaților din sectorul bugetar, însă vor ca, în contextul modificării Legii bugetului de stat pentru 2023, să fie respectate niște echități.
”Este imperios necesar să existe o apreciere a statutului procurorului. În susținerea celor invocate, subestimarea eforturilor angajaților sistemului procuraturii în coraport cu alți funcționari, care potrivit modificărilor propuse vor beneficia de majorarea remunerării, denotă o inechitate în respectarea protecției drepturilor sociale ale salariaților Procuraturii Republicii Moldova. Analiza comparativă a salariului mediu calculat conform modificărilor propuse, relevă că remunerarea pentru șefii și adjuncții lor din cadrul oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat va fi mai mare cu circa 5 400 lei față de salariul procurorului șef al procuraturii teritoriale, care exercită un volum impunător de atribuții. O situație similară se atestă cu referință la consultanții procurorilor în coraport cu consultanții din aparatele centrale ale ministerelor, diferența constituind 6 100 lei, iar cu referință la specialiștii din cadrul Procuraturii și cei din cadrul ministerelor, discrepanța este de 4 mii lei”, se arată în mesajul procurorilor.
Amintim, Guvernul a decis astăzi majorarea salariilor pentru miniștri de la 26 de mii la 50 de mii de lei. Autoritățile susține că aceasta este o primă etapă a majorărilor inițiate în sectorul public, din iulie urmând să fie identificate surse și pentru alte categorii de funcționari.