Cetățenii Republicii Moldova, care se află peste hotare mai mult de 183 de zile pe parcursul anului bugetar, nu sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul respectiv. Suma pentru prima de asigurare medicală afișată la accesarea Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay nu este obligatorie, ci reprezintă valoarea calculată la data utilizării serviciului, în caz că cetățeanul aflat în diasporă dorește să se asigure medical.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat din partea PAS, a ținut să liniștească populația.
„Cetățenii din diasporă nu trebuie să cumpere polița și cei care sunt plecați din țară mai mult de 183 de zile. Ce au văzut pe mPay este că, dacă cineva vrea să-și ia asigurare și în Republica Moldova, pentru că vrea să obțină un serviciu sau altul, poate să și-o cumpere, dar nu este obligatorie. Cineva a vrut să răspândească un fals, să sperie oamenii, a transmis această informație și de aici minciuna s-a rostogolit”, a explicat Maia Sandu, într-un mesaj video pe rețelele sociale, transmite realitatea.md.
Cu o seară înainte, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a scris un mesaj amplu despre confuzia care s-a creat în jurul „poliței medicale”.
„Istoria cu impunerea plății primei (poliței) de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor. Nimeni din diasporă, și nici unele categorii de persoane neangajate din Republica Moldova, nu au datorii față de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Notificarea, creată de sistemul de plăți al Serviului guvernamental M-pay, apare la accesarea secțiunii dedicate asigurării medicale. Pentru persoanele neangajate, care nu sunt în lista plătitorilor de contribuție lunară, notificarea reprezintă doar o valoare calculată a costului politeți. Și atât. Notificarea nu este o obligație financiară. Este doar o informare și o opțiune, iar persoanele care doresc să cumpere polița de asigurare medicală, urmează să facă următorii pași, care sunt obligatori orișicăror plăți on-line. Inițierea plății online este însoțită de un text în roșu care anunță despre faptul că notificarea nu este o obligație de plată și chiar face accent pe diasporă (anexat). De asemenea, CNAM nu a trimis emailuri, scrisori și nu a făcut sunete referitor la achitarea primelor sau solicitarea datoriilor. Falsurile distribuite au ca țintă următoarele categorii – diaspora, femeile însărcinate sau în concedii de maternitate, vârstnicii”, a precizat oficiala.
În 2024, asigurarea medicală obligatorie costă 12.636 de lei. Persoanele care sunt interesate să afle informații despre statutul lor în sistemul de asigurare medicală obligatorie ori au întrebări/precizări legate de asigurarea medicală pot accesa pagina web a CNAM la rubrica Servicii, subrubrica Verificarea statutului AOAM, sau pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999.