Parteneriatul Estic trebuie adaptat la noua realitate din regiune unde consolidarea securității și creșterea economică sunt priorități cheie. Declarația a fost făcută de șefa statului, Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanți ai Parteneriatului Estic din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene.
”Parteneriatul Estic trebuie să devină o platformă care sprijină și mai mult eforturile țărilor membre în procesul de aderare la UE. Integrarea în UE este proiectul nostru de țară, pentru care lucrează toate instituțiile statului și care este susținut de toți cetățenii care își doresc să trăiască în pace, libertate și prosperitate la ei acasă”, se arată într-un comunicat al Președinției.
Membrii delegației, care s-au întâlnit cu președinta Maia Sandu, a fost condusă de Dirk Schubel, emisarul special al Serviciului European de Acțiune Externă pentru Parteneriatul Estic, fost șef al Delegației UE la Chișinău în perioada 2009-2013.
Parteneriatul Estic a fost lansat în mai 2009, în cadrul primului Summit de la Praga. Parteneriatul reprezintă o inițiativă de consolidare și aprofundare a cooperării UE cu șase state din Europa de Est și Caucazul de Sud: Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Belarus, a cărui participare a fost suspendată în iunie 2021.