Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de Ziua Nistrului, marcată în fiecare an în ultima duminică a lunii mai. Șefa statului a vorbit despre impactul fluviului asupra economiei și despre proiectele de viitor privind aprovizionarea unui număr cât mai mare de localități din apeductele conectate la râu.
”Astăzi, fluviul Nistru este sursa de apă la robinet pentru sute de mii de oameni din raioanele Soroca, Sângerei, municipiile Bălți și Chișinău. În următori ani, și oamenii din satele și orașele raioanelor Strășeni și Călărași vor avea apă sigură la robinet din Nistru, datorită unei magistrale, care va fi construită cu susținerea Guvernului Germaniei. Mii de hectare de terenuri din raioanele Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi și Ștefan Vodă sunt irigate cu apele Nistrului și protejează plantațiile multor agricultori de secetele tot mai frecvente din ultimii ani din țara noastră”, se arată în mesajul președintei.
Maia Sandu a vorbit și despre biodiversitatea râului Nistru și despre dezvoltarea afacerilor în turism în zonele ecologice și pitorești de-a lungul fluviului.
”Nistrul ne oferă multe privilegii pentru a ne dezvolta și asigura un trai confortabil. Și este de datoria noastră să-l protejăm, tratându-l cu respect prin epurarea apelor uzate, gestionarea corectă a deșeurilor și prin împădurirea malurilor”, a mai adăugat Maia Sandu.
Râul Nistru, care izvorăște în munții Carpați din Ucraina, are 1370 de kilometri, fiind al 10-lea fluviu din Europa ca lungime. Nistru are 25 de afluenți, cel mai mare fiind Răutul.