VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu le-a vorbit omologilor din Austria și Slovenia despre lupta contra influenței Rusiei și a oligarhilor fugari

Invazia Rusiei în Ucraina și tentativele de subminare a reformelor de către Moscova și oligarhii fugari au fost printre subiectele principale discutate de președinta Maia Sandu în cadrul întrevederilor pe care le-a avut cu omologii săi din Austria și Slovenia, Alexander Van der Bellen și Natasa Pirc Musar.

Șefa statului a declarat că în pofida provocărilor și destabilizărilor din Est, Chișinăul continuă să avanseze pe calea europeană.

”Am trecut în revistă progresele înregistrate de Moldova până acum. Știm că e mult de lucru, dar nu ne sperie munca. Obiectivul nostru este ca Moldova să fie pregătită să adere până în anul 2030. Drumul pe care l-am ales este plin de provocări. Invazia rusă în Ucraina, războiul hibrid împotriva democrației noastre, ingerința Rusiei în alegeri, subminarea reformelor și acțiunile de destabilizare din partea grupărilor corupte. În pofida acestor provocări, noi continuăm să alegem libertatea și pacea. Consolidăm instituțiile care răspund de securitatea națională, vom intensifica și mai mult eforturile de a contracara influența oligarhilor fugari, care din bani furați de la oameni încearcă să manipuleze procesele democratice”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, cei trei lideri au discutat și despre raportul Comisiei Europene, de acum o săptămână, privind inițierea negocierilor de aderare cu Moldova.

”Raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a pornit, în ultimul an, reforme serioase, care pregătesc țara noastră de a deveni un stat european. Contăm pe o decizie pozitivă a statelor membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Vizita dvs. reprezintă un puternic semnal de sprijin al aspirațiilor noastre de a deveni parte a familiei europene. Acest sprijin ne arată nu doar că moldovenii sunt europeni, dar și faptul că suntem bineveniți”, a mai adăugat Maia Sandu.

Nu în ultimul rând, cei trei oficiali au vorbit și despre relațiile economice și sectoarele în care Austria și Slovenia investește cel mai mult.

”Agenția Austriacă pentru Dezvoltare finanțează, în prezent, mai multe proiecte ce țin de dezvoltare rurală, educație, agricultură, apă și salubritate, protecția mediului, infrastructura socială și servicii. Slovenia ne sprijină în sfera consolidării finanțelor publice și a rezilienței instituțiilor financiare, inclusiv a Băncii Naționale”, a mai declarat Maia Sandu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.