VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Maia Sandu, la deschiderea summitului CPE: Nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte

„Nu putem accepta ca principiile suveranității și integrității teritoriale să nu mai conteze și nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte, deoarece o altă țară decide să invadeze un vecin”. O declarație în acest sens a fost făcută de președinta țării, Maia Sandu, în debutul Summit-ului Comunității Politice Europene care se desfășoară la Bulboaca.

Stimați Președinți și Prim-miniștri, stimați colegi, doamnelor și domnilor, este o plăcere și o onoare să vă găzduiesc, astăzi, pe atât de mulți, aici, în Moldova, în împrejurimile liniștite ale Castelului Mimi. Pacea și liniștea de aici sunt într-un contrast puternic cu războiul violent care are loc chiar peste granița noastră. Cel mai mare război de pe continentul nostru de la al Doilea Război Mondial. Un război pe care Rusia a ales să-l lanseze. Un război care ne reunește pe toți în dorința noastră puternică de a restabili pacea pe continentul nostru. Decizia noastră de a ne aduna astăzi aici, la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, la doar 20 km de granița cu Ucraina, este o expresie clară a solidarității noastre față de Ucraina și poporul ei. Ucrainenii luptă pentru libertate, valorile europene și viitorul continentului nostru”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președinta a subliniat că summitul Comunității Politice Europene este o expresie clară a unității, puterii și hotărârii noastre de a acționa împreună ca o singură familie.

O familie care rămâne unită, o familie care lucrează împreună pentru a aborda probleme comune.  O singură familie europeană în care statele din interiorul și din afara Uniunii Europene acționează împreună pentru a descuraja agresiunea și a consolida pacea pe continent. În următoarele câteva ore, planificăm să avem o discuție strategică despre cum să întărim securitatea continentului nostru și să abordăm consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia. Vom căuta, de asemenea, modalități de a aborda criza energetică și climatică. Cu toții trebuie să ne îndreptăm către un sistem energetic paneuropean mai curat și mai sigur. Cu toții trebuie să accelerăm tranziția la energie regenerabila, să diversificăm sursele noastre de aprovizionare cu energie și să ne protejăm mai bine infrastructura critică și rețelele electrice. Cu toții avem un interes puternic în îmbunătățirea conectivității între țările noastre.

Importanța de a găsi și a ne angaja față de soluții comune devine foarte clară de îndată ce ne gândim la ce este în joc dacă nu o facem. Ce este în joc pentru Europa, pentru ordinea internațională bazată pe reguli, ce este în joc pentru cetățenii noștri? Nu putem accepta ca principiile suveranității și integrității teritoriale să nu mai conteze. Nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte, deoarece o altă țară decide să invadeze un vecin. Nu putem spune oamenilor noștri și afacerilor locale că nu avem certitudine cu privire la aprovizionarea cu energie”, a mai declarat Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a subliniat că CPE poate deveni o platformă cheie pentru acțiune paneuropeană.

Cu toții avem dreptul și capacitatea de a ne modela propriile destine. Pentru Moldova, aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să aibă un rol activ în Comunitatea Politică Europeană, să adere la Uniunea Europeană și să lucreze împreună pentru a construi o Europă mai puternică. În ultimul an, am dat dovadă de putere extraordinară, rezistență și solidaritate. Dar putem face mult mai multe împreună. CPE poate deveni o platformă cheie pentru acțiune paneuropeană. Pentru Securitate. Pentru Pace. Pentru Europa”, a conchis președinta.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.