VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Maia Sandu, în vizită la Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat: Sprijin pentru limba găgăuză

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi, alături de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la un eveniment dedicat promovării și protejării limbii găgăuze în instituțiile de învățământ preșcolar.

În contextul în care limba găgăuză a fost inclusă de UNESCO în lista limbilor aflate în pericol de dispariție, șefa statului a subliniat importanța unor acțiuni concrete pentru salvarea și transmiterea acesteia către noile generații.

- Advertisement -

„Astăzi, la Comrat, alături de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, am discutat cu un grup de cadre didactice despre cum putem îmbunătăți predarea limbii găgăuze în instituțiile din autonomie. În cadrul discuției a fost anunțat și un nou program de formare pentru profesorii care predau limba găgăuză în grădinițe”, a declarat președinta Maia Sandu.

Programul va contribui la consolidarea competențelor pedagogice și lingvistice ale educatorilor, pentru a asigura o predare eficientă a limbii materne.

Evenimentul a avut loc la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat – singurul liceu cu predare în limba română din oraș, care găzduiește peste 500 de elevi.

Instituția este un exemplu de școală modernă, cu infrastructură și dotări la standarde europene, în urma unei investiții totale de aproximativ 29 milioane de lei – dintre care 18 milioane au fost oferite de Guvernul României și 11 milioane de Guvernul Republicii Moldova.

Datorită acestei inițiative, profesorii care predau găgăuza în grădinițele din regiune, vor avea oportunitatea ca, timp de trei luni, să-și dezvolte competențele de predare și comunicare în limba maternă.

Cursurile sunt organizate de Centrul de Cercetări Științifice al Găgăuziei „M. V. Marunevici”, iar la finalul lor participanții vor fi testați și vor primi certificate de absolvire eliberate de Ministerul Educației și Cercetării

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.