VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu, discuție cu o delegație parlamentară din Norvegia: Importanța relațiilor bilaterale, printre subiectele abordate

Președinta Maia Sandu a discutat astăzi cu membrii Comisiei pentru afaceri externe și apărare din Parlamentul Norvegiei, aflați în vizită la Chișinău.

Potrivit unui comunicat remis de Președinție, oficialii au discutat despre importanța relațiilor economice bilaterale și perspectivele de consolidare a acestora prin ratificarea acordului de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA), inclusiv de către Parlamentul norvegian.

Șefa statului a subliniat relațiile de prietenie precum și solidaritatea și sprijinul Norvegiei în perioade de criză, inclusiv în contextul războiului din Ucraina. 

Pe parcursul acestui an, șefa statului a avut mai multe întrevederi cu Prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Støre, în cadrul platformelor multilaterale: în marja Conferinței de Securitate de la München, la reuniunea Comunității Politice Europene, și în timpul celei de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York. 

În 2023, Norvegia a alocat Republicii Moldova asistență financiară nerambursabilă în valoare de 500 de milioane de coroane norvegiene (aproximativ 42 de milioane de euro) prin Programul Nansen, pentru a susține Ucraina și Moldova.

Fondurile sunt direcționate prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și Banca Mondială pentru a finanța proiecte de eficiență energetică și pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față provocărilor cauzate de războiul din țara vecină. 

Acest acord va oferi producătorilor moldoveni acces la noi piețe de export, va stimula exporturile și va deschide noi oportunități pentru comerțul bilateral”, anunță Președinția.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.