VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Maia Sandu, despre dosarul șefului Direcției juridice a Parlamentului: Trebuie să ne asigurăm că trădarea de patrie este sancționată dur

Trebuie să ne asigurăm că exemplele de trădare de patrie sunt sancționate dur, conform legii. Este reacția președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce ieri șeful direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a fost reținut în timp ce furniza informații unui angajat al Ambasadei Federației Ruse. Șefa statului spune că instituțiile responsabile trebuie să acționeze pentru a preveni fenomenul trădării de patrie, iar dacă astfel de cazuri au loc, ele trebuie penalizate dur pentru a-i descuraja pe alții să acționeze contrar intereselor Republicii Moldova, notează IPN.

Ieri, procurorii PCCOCS au anunțat reținerea a doi angajați ai instituțiilor statului, fiind vorba despre șeful direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă și un angajat al Poliției de Frontieră. Cei doi sunt bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova, în comunicarea lor cu un angajat al Ambasadei Federației Ruse. Potrivit oamenilor legii, faptele au avut loc începând cu anul 2023. Președinta Maia Sandu și-a exprimat speranța că acest caz va avea finalitate.

„Din păcate, aceste lucruri se întâmplă. Se întâmplă nu doar în Republica Moldova. În Republica Moldova nu a existat o atitudine serioasă de-a lungul timpului, pentru că am avut și politicieni care au fost la cârma țării și au lucrat pentru interesele altui stat. Am văzut această acțiune a instituțiilor, sperăm să vedem și o finalitate pentru că nu este suficient să descoperim aceste cazuri, dacă ele nu sunt sancționate. Când zic sancționate mă refer la procuratură și instanțele de judecată. Sper că de data aceasta și probele sunt serioase, și atitudinea instituțiilor care urmează să sancționeze aceste persoane este la fel de serioasă. Cel mai important acum este să ne asigurăm că se sancționează acest exemplu de trădare de patrie în modul cel mai dur, așa cum scrie legea”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Șefa statului a menționat că fenomenul trădării de patrie și al spionajului nu este specific doar pentru Republica Moldova. Potrivit președintei, grație colaborării cu serviciile de inteligență străine, aceste rețele pot fi deconspirate mult mai rapid.

„Instituțiile noastre lucrează strâns cu instituțiile altor state, pentru că în multe cazuri aceste rețele nu sunt doar în Republica Moldova. Acești oameni colaborează și cu oameni din altă parte. Și această colaborare externă ne permite să aflăm mai repede și mai eficient cine sunt persoanele care lucrează împotriva statului Republica Moldova. Astfel de cazuri se întâmplă și în state cu instituții mai puternice decât cele ale Republicii Moldova. Noi trebuie să ne asigurăm că instituțiile noastre sunt puternice, procedurile sunt clare și legea se aplică. Problema este că mulți ani legea nu s-a aplicat, cei care au trădat interesul național nu au fost sancționați și asta i-a încurajat și pe alții să facă la fel. Acum totul depinde de procurori și judecători. Și SIS să fie vigilent, pentru că riscurile sunt mari în continuare”, a punctat președinta Republicii Moldova.

Potrivit procurorilor, cei doi funcționari bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva intereselor naționale au fost reținuți pentru 72 de ore. Potrivit legii, cele două persoane reținute beneficiază de prezumția nevinovăției.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.