Chișinăul este gata să furnizeze lemne, peleți, generatoare, inclusiv produse alimentare în localitățile din regiunea transnistreană și cele aflate în perimetrul Zonei de Securitate, afectate de criza energetică. Declarații în acest sens au fost făcute de președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, după vizita de lucru în localitățile din Zona de Securitate.
Conducerea țării a început vizita de lucru la Varnița. În cadrul discuțiilor, la care au participat primari și președinți de raioane, au fost analizate nevoile cetățenilor, precum și soluțiile pe termen scurt și lung pentru asigurarea accesului la energie electrică și gaze naturale. Președintele Maia Sandu a declarat că au fost identificate necesitățile urgente, iar Chișinăul este gata să furnizeze lemne, peleți și generatoare pentru locuitorii din regiune și instituțiile publice, rămase fără energie electrică, termică și gaze naturale. Guvernul lucrează, de asemenea, la proiecte pentru instalarea centralelor pe biomasă, care, spune șefa statului, ar oferi autonomie energetică instituțiilor publice, inclusiv școli, spitale și grădinițe. Prim-ministrul Dorin Recean a precizat că autoritățile centrale și locale colaborează pentru a implementa măsurile de interconectare a rețelelor electrice și de gaze naturale în cele 14 localități aflate sub controlul autorităților constituționale, dar care folosesc infrastructura gestionată de așa-numitele autorități din stânga Nistrului. Lucrările, inclusiv subtraversările râului Nistru, necesită, însă, investiții semnificative și timp pentru a fi finalizate. Republica Moldova colaborează cu partenerii externi, pentru a identifica soluții suplimentare, a mai spus președinta Maia Sandu. O propunere analizată este utilizarea cărbunelui furnizat de Ucraina pentru a alimenta centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului.
„Am oferit cetățenilor din stânga Nistrului ajutoare sub formă de medicamente, generatoare. O potențială soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune pentru MGRES, așa încât să se producă electricitate și stânga Nistrului să se achite cu Ucraina cu electricitate. Ar putea fi o soluție. Guvernele de la Chișinău și Kiev urmează să discute această potențială soluție”, a spus MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova
Vicepremierul Oleg Serebrian și Dorin Recean au acuzat Federația Rusă că fi început „un joc murdar”, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova.
„Tiraspolul nu este autonom în deciziile pe care le ia. Aceasta criză este indusă de Federația Rusă pentru a destabiliza Republica Moldova și pentru a utiliza Republica Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova
Pe 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca distribuitorul de energie electrică Premier Energy să conecteze satele Varnița și Copanca la rețeaua sa. Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul Moldovagaz. Guvernul a oferit, de asemenea, ajutor umanitar, inclusiv rezerve de combustibil și generatoare, pentru a sprijini locuitorii afectați de criza energetică. Amintim că Maia Sandu a purtat miercuri discuții și Volodimir Zelenski privind criza din regiunea transnistreană. Aceștia au convenit asupra unor soluții pentru a preveni agravarea situației.