VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mai puțină birocrație: Diaspora va putea deschide afaceri în Moldova de la distanță

Moldovenii din diasporă, dar și cetățenii străini, vor putea deschide afaceri în Republica Moldova de la distanță, adică fără să se prezinte fizic la ghișeele instituțiilor abilitate din țară sau să aducă personal actele pe suport de hârtie. Un proiect de hotărâre, care oferă aceste facilități, a fost aprobat astăzi de Guvern.

Documentul a fost propus de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Autoritățile centrale își propun astfel să înlocuiască tot mai multe procese și activități tradiționale cu instrumente digitale, cum ar fi utilizarea semnăturilor electronice, mijloace de comunicare electronică, facilitarea interacțiunii la distanță cu notarii.

”Asta înseamnă că investitorii, fie străini sau diaspora, care vor să dezvolte o afacere la noi în țară nu vor mai fi nevoiți să se prezinte fizic la ghișee, va fi suficient să deschidă telefonul conectat la internet și toate mișcările vor fi disponibile. În așa fel facilităm administrarea online a unei afaceri, iar consecințele inevitabile sunt îmbunătățirea mediului de afaceri, reducerea birocrației, deschiderea pieței pentru investitori și nu în ultimul rând reducerea costurilor pentru antreprenori și pentru stat”, a declarat ministrul Dumitru Alaiba.

Proiectul prevede și posibilitatea de angajare la distanță în companiile de la noi a cetățenilor străini, fără permis de ședere în Moldova. De asemenea, pentru stimularea și popularizarea acestei proceduri, se propune ca salariații respectivi să fie scutiți de plata contribuțiilor de asigurarea socială și a primelor de asigurarea medicală obligatorie. Autoritățile susțin că toate aceste exemple au fost preluate de la colegii din Estonia, acolo unde toate serviciile pentru antreprenori au fost transferate pe online.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.