VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mai multe partide politice, sancționate de CEC: Ce încălcări au comis

Mai multe partide politice au fost sancționate de Comisia Electorală Centrală. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul ședinței CEC unde au fost analizate datele din rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi și parțiale din 19 mai 2024, prezentate de concurenții electorali.

Astfel, CEC a aplicat sancțiunea sub formă de avertisment pentru Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și concurentului electoral Partidul Politic „ŞANSĂ”. Încălcările comise de acestea se referă la obligativitatea de informare, în termen de 3 zile, a organului electoral despre nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral” și respectarea termenelor și formatului de prezentare a rapoartelor despre veniturile acumulate și cheltuielile efectuate în campania electorală.

Drept urmare, sancțiune complementară sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de 2 luni a fost aplicată Partidului Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”, începând cu iunie 2024.

Decizia vine în contextul în care formațiunii politice respective i-a fost aplicată sancțiunea sub formă de avertisment în cursul unei perioade electorale pentru încălcări privind finanțarea campaniei electorale. Din aceleași considerent, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei va fi lipsit de alocații de la bugetul de stat, pe un termen de 4 luni, începând cu 1 decembrie 2024. Referitor la Partidul Politic „ȘANSĂ”, Comisia a constat imposibilitatea de a-i aplica sancțiunea complementară sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat, deoarece nu este beneficiar efectiv al acestora”, explică CEC.

Totodată, CEC a atenționat concurenții electorali Partidul Politic Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Politic Partidul ,,RENAȘTERE” asupra respectării prevederilor legale despre utilizarea mijloacelor bănești depuse în contul cu mențiunea „Fond electoral” doar după declararea acestora autorității electorale.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.