Legislația privind controlul alimentelor congelate rapid, destinate consumului, a fost îmbunătățit și aliniat la cerințele UE. Potrivit unor noi modificări, aprobate de Guvern, se impune ca mijloacele de transport să fie echipate cu dispozitive de înregistrare pentru a monitoriza temperatura în mod regulat și frecvent, asigurând astfel condiții optime pentru păstrarea alimentelor congelate.
„Proiectul stabilește cerințe stricte pentru instrumentele folosite în controlul temperaturii, stabilind respectarea anumitor standarde internaționale. Operatorii din industria alimentară sunt obligați să păstreze documentația relevantă pentru a permite verificarea conformității acestor instrumente cu standardele impuse. Totodată, înregistrările referitoare la temperaturi vor fi datate și păstrate de către operatorul din sectorul alimentar pentru o perioadă de cel puțin un an sau o perioadă mai lungă, ținând cont de natura și de perioada de conservare a alimentelor supuse congelării”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Potrivit instituției, aprobarea prevederilor normative propuse vor aduce beneficii, precum facilitarea și susținerea agentului economic prin excluderea lacunelor și ambiguităților în cadrul controlului oficial, ajustarea legislației naționale la cerințele europene, asigurarea pieței interne cu produse calitative, excluderea barierelor în comerțul produselor congelate, protejarea intereselor consumatorilor, reducerea costurilor asociate remedierii neconformităților și asigurarea siguranței produselor congelate plasate pe piață.