VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

MAI al Republicii Moldova a semnat un memorandum de colaborare cu MAI al Republicii Polone

Parteneriatele cu țările europene sunt extrem de importante în contextul obținerii statutului de țară candidat la UE. În acest sens, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a avut o întrevedere cu omologul său, Ministrul de Interne și Administrație al Poloniei, Mariusz Kaminski.

Oficialii au discutat despre situația în regiune, care rămâne volatilă, precum și despre provocările, care cresc în intensitate. A fost subliniat faptul că pericolele vizează toate statele la hotar cu războiul, iar unitatea este esențială pentru securitatea regională.

La fel, s-a discutat despre cum ar putea Republica Moldova să preia experiența Poloniei, la nivel de realizare a previziunilor strategice și evaluare a riscurilor. Totodată, a fost analizată posibilitatea ca Polonia să devină țară-mentor pentru Republica Moldova și să ofere expertiză și asistență practică în consolidarea capacităților MAI, astfel încât să corespundă standardelor europene. În aceste timpuri de intensitate majoră, abordările novatoare ale afacerilor interne vor servi drept bază pentru ajustarea mecanismelor europene de securitate, în schimbarea paradigmei față de noile amenințări, în special în contextul în care Republica Moldova se află în plin război hibrid.

Republica Moldova este un furnizor de securitate la frontiera externă cu UE, iar specialiștii din cadrul MAI sunt gata să împărtășească cunoștințele și bunele practici de gestionare a crizei regionale. Astfel, ministrul a propus omologului său să aprofundeze colaborarea la nivel operațional și să delege, în acest sens, specialiști care să participe la întrunirile Hub-ului de Securitate al UE.

În cadrul întrevederii oficiale, cei doi miniștri de interne au semnat un memorandum de colaborare, pentru a extinde cooperarea dintre cele două state pe dimensiunea afacerilor interne. Prin semnarea acestuia, vor fi declanșate mai multe activități, menite să asigure componenta de dezvoltare, precum și să unească subdiviziunile MAI din Moldova cu cele ale MAI din Polonia, printr-un plan operațional.

La încheierea vizitei, ministrul Revenco l-a invitat pe omologul său într-o vizită oficială la Chișinău.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.