VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

MAEIE, după noile amenințări ale Rusiei: Declarații provocatoare care au scopul de a manipula opinia publică

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție, după ce Ministerul de Externe din Rusia a avertizat SUA, statele membre NATO și Ucraina că un atac asupra Transnistriei „va fi considerat, în conformitate cu dreptul internațional, ca un atac asupra Federației Ruse”.

Într-o declarație remisă presei, MAEIE subliniază că mesajele lansate în spațiul public de către autoritățile Federației Ruse privind presupusele provocări din partea forțelor armate ucrainene pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat a Republicii Moldova cu Ucraina nu corespund adevărului.

Autoritățile Republicii Moldova au dezmințit aceste declarații drept nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice. Situația de securitate în regiune este stabilă. Reiterăm poziția autorităților moldovenești privind reglementarea exclusiv pașnică a conflictului transnistrean în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute internațional. În acest context considerăm drept provocatoare declarația de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și reiterăm necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în nota remisă de MAEIE.

Departamentul diplomatic rus a declarat astăzi că este gata să „răspundă în mod adecvat” oricăror provocări care ar pune în pericol populația din regiunea transnistreană.

Susținem în mod constant soluționarea oricăror probleme prin mijloace politice și diplomatice. În același timp, nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că Forțele Armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, dacă va urma, totuși, și vor asigura protecția compatrioților noștri, contingentul rus de menținere a păcii, personalului militar al Grupului Operațional al Forțelor Ruse și depozitelor militare din zonă”, informează Ministerul de Externe din Rusia.

Ministerul rus de Externe a subliniat că orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității acestora „va fi considerată în conformitate cu dreptul internațional drept un atac asupra Federației Ruse”

Comunicatul de astăzi vine la o zi după ce Ministerul rus al Apărării a acuzat că trupele ucrainene ar urma să invadeze Transnistria, creând un fals atac al trupelor ruse staționate acolo.  

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a dezmințit afirmațiile Ministerului rus al Apărării.  Oficialul ucrainean a menționat că Ucraina susține guvernarea de la Chișinău și a accentuat că decizia de a rezolva problema transnistreană aparține în exclusivitate părții moldovenești.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.