Președintele francez Emmanuel Macron a sosit luni la Casa Albă pentru discuții cu președintele american Donald Trump, discuții în cadrul cărora vor fi abordate perspectivele de încheiere a războiului din Ucraina, în contextul unor divergențe puternice cu privire la modul în care se poate pune capăt conflictului care durează de trei ani, informează Reuters.
Macron este primul lider european care îl vizitează pe Trump de când acesta a revenit la Casa Albă, în urmă cu o lună. Cei doi lideri urmează să participe la o videoconferință a G7, să poarte discuții bilaterale și apoi să țină o conferință de presă comună la ora locală 14.00 (21.00 – ora României).
Mulţi dintre cei care au urmărit imaginile transmise în direct cu sosirea preşedintelui francez la Casa Albă au remarcat, pe rețeaua de socializare X, faptul că Donald Trump nu a ieşit să-l întâmpine pe Emmanuel Macron.
Premierul britanic Keir Starmer urmează și el să îl viziteze pe Trump, în cursul săptămânii, în contextul în care Europa este alarmată de înăsprirea poziției lui Trump față de Kiev și de deschiderile către Moscova cu privire la războiul care de trei ani care a devastat Ucraina.
Macron și Starmer sunt așteptați să încerce să îl convingă pe Trump să nu se grăbească să încheie cu orice preț un acord de încetare a focului cu președintele rus Vladimir Putin, să mențină Europa implicată și să discute despre garanții militare pentru Ucraina.
Trump și echipa lui au negociat un acord de împărțire a veniturilor cu Ucraina pentru a recupera o parte din banii pe care administrația anterioară Biden i-a trimis Kievului sub formă de arme pentru a respinge invazia rusă.
Trump a declarat în weekend că el crede că se va ajunge la un acord în curând.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins miercurea trecută cererile SUA privind 500 de miliarde de dolari în bogății minerale din partea Ucrainei pentru a rambursa Washingtonului ajutorul din timpul războiului, afirmând că Statele Unite nu au furnizat nici pe departe această sumă până în prezent și nu au oferit garanții specifice de securitate în acord.
Macron încearcă să capitalizeze relația cu Trump construită în timpul primului lor mandat prezidențial. El a declarat că acceptarea unui acord prost ar echivala cu o capitulare a Ucrainei și ar semnala slăbiciune în fața dușmanilor Statelor Unite, inclusiv în fața Chinei și a Iranului.
„Îi voi spune: «în adâncul tău nu poți fi slab în fața președintelui (Putin). Nu ești tu, nu din asta ești făcut și nu este în interesul tău»”, a afirmat Macron joi, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri de o oră pe rețelele sociale, înaintea vizitei de luni la Casa Albă.