VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Locuitorii din regiunea transnistreană rămân fără încălzire și apă caldă din cauza întreruperii livrărilor de gaze

La 1 ianuarie 2025, compania „Tiraspoltransgaz” a făcut un anunț important referitor la sistarea livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, ca urmare a unei decizii luate de concernul rus Gazprom. Conform acestuia, din cauza neachitării unei datorii de 709 milioane de dolari, Gazprom a întrerupt furnizarea de gaze, iar efectele au fost resimțite imediat în regiunile aflate pe malul stâng al Nistrului.

„Tiraspoltransgaz” a informat că, începând de la ora 12:00, locuințele la sol, blocurile de locuințe cu încălzire autonomă și cazangeriile nu vor mai primi gaze naturale. Totuși, locatarii blocurilor de locuințe mai pot utiliza gazele disponibile în rețele pentru a-și prepara mâncarea, dar doar până când presiunea gazului în sistemul de alimentare va scădea la un nivel critic.

În urma acestei sistări, populația a fost sfătuită de autoritățile locale să nu recurgă la soluții proprii pentru conectarea sistemelor casnice la surse alternative de gaze, pentru a evita riscurile de accidente sau explozii. De asemenea, se recomandă închiderea tuturor robinetelor pentru siguranța cetățenilor.

Sistarea livrărilor de gaze este legată direct de datoria restantă a regiunii transnistrene față de Gazprom, o sumă de 709 milioane de dolari, pe care autoritățile din Chișinău nu au confirmat-o oficial. Republica Moldova a acuzat Kremlinul de utilizarea unui „șantaj energetic” în contextul acestui conflict, subliniind că această întrerupere afectează nu doar gospodăriile, ci și producția de energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

Înainte de această măsură, până pe 31 decembrie 2024, regiunea transnistreană beneficia zilnic de 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale, care asigurau consumul intern al populației, dar și producerea de energie electrică pentru întreaga regiune, inclusiv pentru zonele din Moldova aflate pe malul drept al Nistrului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.