VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Lista beneficiarilor Proiectului ”Livada Moldovei” urmează să fie extinsă

Ministerul Agriculturii extinde lista fermierilor beneficiari ai Proiectului ”Livada Moldovei”. Dacă până acum se ofereau finanțări pentru sectorul horticol și vitivinicol, de acum încolo aceste resurse vor putea fi accesate și de companiile din zootehnie, acvacultură, piscicultură, turism, apicultură și culturi cerealiere.

Un proiect în acest sens a fost aprobat azi de Guvern, iar documentul prevede inițierea negocierilor dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții, în scopul extinderii criteriilor de eligibilitate.

”Agricultorii care au accesat resursele financiare ale Proiectului confirmă avantajele în comparație cu alte entități care acordă credite investiționale. Aici ne referim la faptul că Proiectul oferă cel mai mare termen pentru creditare – până la 10 ani; cel mai mare plafon financiar – până la 5 mln euro pentru un beneficiar; cea mai mare perioadă de grație oferită la împrumut – 4 ani; cea mai atractiva dobândă disponibilă pe piața noastră la rata dobânzii fixă la creditarea în euro”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban.

Demnitarul a mai precizat că pentru a răspunde cererii de finanțare în alte sub-sectoare ale agriculturii și producției alimentare, până la 30% din valoarea împrumutului va fi eligibilă pentru a fi alocată întregului lanț valoric al agriculturii. Alte modificări ale contractului de finanțare se referă la majorarea ponderii finanțării componentei „Laboratoare, educație, formare și dezvoltare a securității alimentare ” până la 15% din valoarea împrumutului.

Implementarea Proiectului „Livada Moldovei” a început în anul 2016, iar contractul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții avea o valoare de 120 de milioane de euro. Până acum, au fost valorificate 90 de milioane. În scopul valorificării tuturor resurselor, activitățile investiționale ar putea fi extinse până în luna mai, anul 2025.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.