VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Liderii europeni au ajuns la un consens privind șefia instituțiilor de conducere

La summitul de la Bruxelles, cei 27 de lideri ai statelor Uniunii Europene au nominalizat-o pe Ursula von der Leyen din Germania pentru al doilea mandat de cinci ani în funcția de președintă a Comisiei Europene. De asemenea, cei 27 de lideri naționali ai blocului comunitar l-au ales pe fostul premier portughez Antonio Costa în calitate de președinte al Consiliului European, iar pe prim-ministrul estonian – în calitate de șef al politicii externe a UE, transmite IPN.

Șeful statului Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean au transmis mesaje de felicitare liderilor europeni Ursula von der Leyen, Antonio Costa și Kaja Kallas, desemnați pentru funcții de conducere în cadrul instituțiilor europene,

„Sincere felicitări Ursula von der Leyen, Antonio Costa și Kaja Kallas. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită. Sunt încrezătoare că împreună vom putea aduce R. Moldova acolo unde îi este locul – în familia UE”, a scris președintele Maia Sandu. 

„Prin munca comună putem aduce R.Moldova la locul ei de drept în marea familie a țărilor membre ale Uniunii Europene. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a construi o Europă mai robustă, mai sigură și mai unită”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.

Mediafax.ro scrie că trioul a obținut un sprijin larg din partea liderilor, dar diplomații au declarat că premierul italian de dreapta Giorgia Meloni s-a abținut de la votul asupra lui von der Leyen şi a votat împotriva lui Costa și Kallas. Premierul ungar Viktor Orbán a votat împotriva unui al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen, s-a abținut la votul pentru Kaja Kallas ca șef al politicii externe a UE și a votat în favoarea lui Antonio Costa ca președinte al Consiliului European, a declarat un diplomat UE.

Nominalizarea lui Von der Leyen mai are nevoie de aprobarea Parlamentului European în cadrul unui vot secret.

La conducerea Parlamentului European va rămâne Roberta Metsola.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.