VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Lideri ai UE se reunesc azi la Paris pentru a-și reafirma sprijinul pentru Ucraina

În jur de 20 de şefi de stat şi de guvern, în majoritate din Uniunea Europeană, se vor reuni azi la Paris pentru a-şi reafirma unitatea şi sprijinul pentru Ucraina, aflată într-o situaţie foarte dificilă după doi ani de război istovitor cu Rusia, transmite Agerpres.

Reuniunea de la Palatul Elysée va fi deschisă printr-o intervenţie prin videoconferinţă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban nu va fi prezent, dat fiind că în aceeaşi zi are loc în parlamentul de la Budapesta votul de ratificare a aderării Suediei la NATO. În schimb, premierul slovac Robert Fico va fi la Paris. Cele două ţări sunt cele mai reticente din UE faţă de Ucraina.

Vor participa de asemenea reprezentanţi din SUA şi Canada, precum şi şeful diplomaţiei britanice, David Cameron, iar România va fi reprezentată de președintele Klaus Iohannis, care va reafirma poziția constantă a României de susținere multidimensională a Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie.

Scopul reuniunii este de a „remobiliza şi examina toate mijloacele de a susţine eficace Ucraina”, indică Președinția Franceză.

„Este vorba despre a contrazice impresia că lucrurile sunt pe cale să se destrame, de a reafirma că nu suntem obosiţi şi că suntem determinaţi să oprim invazia rusă. Vrem să-i trimitem un mesaj foarte clar lui Putin că nu va învinge în Ucraina”, se mai arată în mesajul Președinției Franceze.

Noi anunţuri privind ajutoare nu sunt prevăzute, dar participanţii vor examina mijloace de „a face mai bine şi în mod mai decisiv”, în contextul în care, duminică, Kievul a afirmat că jumătate dintre armele occidentale promise sunt livrate cu întârziere.

“Fiecare face tot ce poate în materie de livrări de arme. Trebuie să putem toţi împreună să facem mai bine, fiecare în funcţie de capacităţile sale”, arată preşedinţia franceză.

Câteva ţări europene, printre care Germania, Franţa şi Italia, au semnat acorduri de securitate bilaterale cu Ucraina în ultimele săptămâni, însă UE are dificultăţi serioase în a-şi respecta angajamentele, mai ales în ce priveşte livrarea de obuze.

În acelaşi timp, ajutorul american, crucial pentru Kiev, este blocat de aleşi republicani în Camera Reprezentanţilor.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.