VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Licența pentru importul de grâu și porumb, obligatorie și pentru următoarele trei luni

Importul grâului, al porumbului și al semințelor de floarea-soarelui va putea fi făcut, în continuare, doar în baza unei licențe, așa cum a anunțat Ministerul Agriculturii toamna trecută, atunci când Republica Moldova era încă în stare de urgență.

Comisia Națională pentru Situații Excepționale a decis prelungirea măsurii pe un termen de trei luni, în vederea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.

 Cererea de eliberare a licenței de import poate fi depusă de o persoană juridică sau fizică, care desfășoară activități economice de fabricare a uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau creșterea animalelor. Solicitările vor fi examinate de către o comisie constituită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În luna octombrie 2023, Ministerul Agriculturii anunța regulamentul de eliberare a permisului pentru importul de cereale. Toate cererile sunt verificate de o comisie specială, care, după solicitare, în cel mult cinci zile, verifică spațiile de activitate a producătorului, inclusiv depozitele, pentru a se convinge dacă cererea este justificată.

Importatorul poate încheia contract de import-export doar după obținerea licenței și în funcție de cantitatea determinată. Tranzacția economică pe teritoriul Republicii Moldova este sub supravegherea Serviciului Vamal, astfel încât producția importată să ajungă la importator.

Amintim că sunt supuse licențierii importurile de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui, excepție fac produsele destinate însămânțării.

Toamna trecută, noile reguli au fost elaborate, pentru prima dată, de Comisia Națională pentru Situații Excepțională, care inițial susținea că măsurile vor fi valabile doar pe perioada stării de urgență, care a expirat din 30 decembrie 2023.   

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.