Proiectul de lege privind introducerea votului electronic în consiliile locale, raionale și municipale a fost supus unor audieri publice în cadrul Comisiei parlamentare pentru administrație publică. Documentul, care va aduce o transparență mai mare în forurile locale, a fost dezbătut de reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, ai Consiliului Audiovizualului și ai asociațiilor obștești.
„Toate părerile vor fi analizate. Noi vrem să avem o lege funcțională și eficientă, pentru că această inițiativă a fost elaborată pentru a asigura transparența și accesul cetățenilor în procesul decizional. Trebuie să identificăm cele mai bune soluții pentru ca proiectul să fie ușor de pus în aplicare și să vedem posibilitățile de a dota administrațiile locale din punct de vedere tehnic”, a declarat șefa Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh.
Proiectul de lege prin care se propune instituirea votului electronic în administrațiile publice locale de nivelul I și II a fost aprobat în prima lectură de Parlament. Acesta prevede ca toți consilierii să voteze în mod electronic deciziile discutate. Totodată, dispozitivele de vot electronic vor fi utilizate și pentru verificarea cvorumului și totalizarea rezultatelor votării. Ulterior, rezultatul votului și procesele-verbale ale ședințelor vor fi publicate pe site-ul instituției. Autorii documentului au mai propus ca ședințele consiliilor locale să fie transmise în direct.