Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de lege privind evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor. Împotriva documentului au votat patru dintre membrii CSM, care au precizat că proiectul conține mai multe prevederi ce ar provoca blocaje în sistemul judecătoresc.
De asemenea, membrii CSM care au votat contra proiectului au mai spus că, deși evaluarea judecătorilor este un exercițiu unic, nu există o prevedere clară și exhaustivă în Constituție care să garanteze acest lucru.
„Propun ca până la constituirea colegiilor, CSM oricum are o procedură de transfer sau promovare a judecătorilor și nu e cert când colegiului de evaluare va fi constituit. Propun ca CSM să poată să evalueze și să selecteze candidații în baza regulamentelor actuale. Altfel procedura poate dura 6 luni. E nevoie de deblocat situația”, a declarat membrul CSM Ion Guzun, citat de agora.md.
Amintim, potrivit proiectului propus de autoritățile centrale, verificărilor urmează să fie supuși nu doar membrii CSJ, dar și judecătorii din alte instanțe inferioare. Astfel, evaluării urmează să fie supuși președinții și vicepreședinții de judecătorii, dar și cei care au deținut aceste funcții din 1 ianuarie 2017, magistrații curților de apel, procurorul general, adjuncții săi, dar și șefii secțiilor Procuraturii Generale, inclusiv cei care au deținut această funcție din 1 ianuarie 2017. De asemenea, evaluarea externă va fi extinsă și asupra procurorilor din procuraturile specializate și candidaților la funcțiile vacante din Procuratura Anticorupție și PCCOCS.
Proiectul prevede că nu vor fi evaluați judecătorii care au promovat testul pentru funcția de magistrat al CSJ, dar și cei care au depus cererea de demisie în termen de 20 de zile de la notificarea privind inițierea evaluării. Depunerea cererii după expirarea acestui termen, indiferent de motiv, se va echivala cu nepromovarea evaluării.