VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Legea cu privire la Procuratură, modificată: În cadrul CSP va fi creat un colegiu unic responsabil de evaluarea integrității etice

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, care are drept scop sporirea independenței sistemului și fortificarea capacităților Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

În acest sens, s-a decis transferarea în componența CSP a Inspecției procurorilor, care acum este în subordinea Procuraturii Generale.

Odată cu modificarea propusă, Inspecției i se acordă autonomie funcțională, care este necesară la examinarea independentă a sesizărilor privind abaterile disciplinare ale procurorilor. Legea va fi completată și cu o listă mai largă de abateri disciplinare, iar termenul de prescripție va fi majorat pentru a reuși examinarea complexă a încălcărilor comise. A fost majorat și numărul inspectorilor de la 6 la 9. 

De asemenea, s-a aprobat crearea în cadrul CSP a unui colegiu unic responsabil de evaluarea integrității etice și financiare a procurorilor care nu vor nimeri sub incidența primei evaluări. Astfel, prin aceste instrumente, se propune evaluarea averii și integrității tuturor procurorilor aflați în funcție, așa cum s-a procedat și în cazul judecătorilor.

Printre modificările referitoare la activitatea CSP în calitate de garant constituțional al independenței și integrității procurorilor se înscriu: revizuirea componenței CSP și ajustarea acesteia la recomandările Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO), formulate în cadrul rundei a patra de evaluare a Republicii Moldova;  reducerea mandatului președintelui CSP de la 4 la 2 ani, fără posibilitatea exercitării a două mandate cu instituirea principiului rotației funcției de președinte.

Proiectul, care a fost elaborat în vederea realizării Strategiei privind asigurarea integrității sectorului justiției, mai conține și un șir de prevederi tranzitorii referitoare la asigurarea eficientă a migrării Inspecției de la PG la CSP, dar și clarificări referitoare la intrarea în vigoare a legii. 

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.