VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Legea care îi sancționa pe oligarhii ruși și le interzicea să facă afaceri în țară, blocată de două ori în România

O lege care ar permite României să impună sancțiuni oligarhilor ruși și le-ar interzice să facă afaceri în țară, zace în Parlament din 2019, pentru că a primit avize negative de la Guvernele Dăncilă și Orban, a explicat Cristian Ghinea, deputat care a încercat să introducă acest model de sancțiuni și în România. Oficialul român susține că legea care permite, în contextul invaziei lui Putin, impunerea unor interdicții pentru oligarhii ruși ar putea fi „adoptată mâine, dacă se dorește”.

Cristian Ghinea a povestit experiența sa ca deputat care a încercat să introducă, încă în anul 2019, legea Magnițki și în România.

Proiectul de act normativ, bazat pe celebra lege Magnițki din SUA, ar fi permis, în contextul invaziei lui Putin, impunerea unor interdicții în România pentru oligarhii ruși, precum dreptul de a face afaceri sau de a intra în țară, susține deputatul român, citat de presshub.ro.

„Împreună cu un coleg, Adrian Prisnel, și el deputat la acel moment, am început să lucrăm la acest proiect pe diverse chestiuni tehnice, cum ar fi ce să cuprindă lista de interdicții, ce fel de drepturi să se interzică: dreptul de a intra în țară, dreptul de a face afaceri în țară. Și chestiunea spinoasă cine să decidă, care a și blocat legea. Am depus legea Magnițki din România în 2019 și nu a fost adoptată atunci. Nu a fost adoptată nici astăzi, dar nu este respinsă. Poate fi adoptată mâine, dacă se dorește, a trecut de Senat în mod tacit, este la Camera Deputaților”, susține Cristian Ghinea.

Actul normativ a rămas în Parlament pentru că a primiti aviz negativ de la Guvern de două ori. O dată în timpul guvernului Dăncilă, iar a doua oară, de Guvernul Orban care a dat un punct de vedere negativ.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.