VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

La mulți ani, R. Moldova! Astăzi se împlinesc 33 de ani de la declararea independenței

Republica Moldova marchează astăzi 33 de ani de independență. La 27 august 1991, R. Moldova şi-a declarat independența părăsind Uniunea Sovietică.

Se întâmpla la doar câteva zile după ce o lume întreagă a asistat la tentativa eşuată de lovitură de stat de la Moscova, care avea să devină însă, în cele din urmă, începutul sfârşitului Uniunii Sovietice.

Urmând exemplul altor republici, Moldova a adoptat Declarația de Independență şi a încetat să mai fie controlată de Kremlin.

Sute de mii de oameni s-au adunat pe 27 august 1991 în centrul Chişinăului. Rând pe rând, în faţa mulțimii au ieşit fruntaşii mişcării de renaştere naţională. De pe scena din Piaţa Marii Adunări Naționale răsunau celebrele melodii interpretate de Ion şi Doina Aldea Teodorovici.

La doar câteva ore după proclamarea independeței, România recunoște oficial independența Republicii Moldova, devenind astfel prima țară care face asta. În 1992 Republica Moldova devine stat-membru al Organizației Națiunilor Unite.

Ion Hadârcă, unul din semnatarii Declarației de Independență și președinte al Frontului Popular, declara acum câțiva ani că semnarea Declarației de Independență a fost precedată de Marea Adunare Națională care a avut loc pe 27 august 1989, cu doi ani mai devreme față de momentul solemn al adoptării independenței din Parlament. Potrivit lui, manifestările din 27 august 1989 au fost apogeul mișcării naționale din actuala Republica Moldova. „Pe 27 august 1991 s-a realizat practic ceea ce s-a dorit la Marea Adunare Națională din 1989”, spunea Ion Hadârcă.

Fostul deputat își amintea că pe 27 august 1991 atmosfera din sala Parlamentului, dar și cea din Piața Marii Adunări Naționale era una specială, festivă, fiecare venea și își spunea opinia la microfon. Au fost și deputați care au fost împotriva semnării Declarației de Independență. În acea ședință, s-a votat limba română ca limbă de stat și ca imn a fost adoptat „Deșteaptă-te, române!”.

Votarea Declarației de Independență, act fondator, este marcată în fiecare an ca Ziua Independenței. Declarația originală a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar a fost refăcută în 2010.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.