România și Republica Moldova își intensifică colaborarea și domeniul transporturilor și infrastructurii de transport. La București, au fost semnate două Memorandumuri prin care Republica Moldova și România își consolidează eforturile pentru a fortifica sistemele de transport național. Actele au fost semnate de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, și ministrul Transporturilor și Infrastructurii al României, Sorin Mihai Grindeanu.
Potrivit MIDR, primul Memorandum de înțelegere stabilește bazele cooperării moldo-române în domeniul transporturilor și are printre obiective:
- elaborarea, coordonarea și monitorizarea politicilor în domeniul transporturilor și a infrastructurii de transport;
- colaborarea în vederea transpunerii directivelor europene în legislația națională a Republicii Moldova în domeniu;
- îmbunătățirea politicii cu privire la infrastructură.
Cel de-al doilea Memorandum se referă la cooperarea în domeniul digitalizării transporturilor rutiere de mărfuri. Acesta prevede acțiuni comune și schimb de experiență între autoritățile de resort pentru implementarea Scrisorii de trăsură electronică (sistemul E-CMR) la efectuarea operațiunilor de transport rutier.
Implementarea sistemului E-CMR va contribui la eliminarea barierelor și facilitarea comerțului transfrontalier, creșterea performanței și consolidarea coridoarelor comerciale, decongestionarea, fluidizarea, inclusiv simplificarea trecerii frontierei de stat etc.
„Mulțumesc, România, că ne ești alături. Împreună suntem mai puternici!” a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.
Prezent la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, Andrei Spînu a cerut o regândire a inițiativelor Via Carpathia și Rail2Sea, astfel încât să includă și Republica Moldova și Ucraina. În viziunea sa, includerea celor două țări în aceste inițiative va asigura conectarea odată pentru totdeauna cu Uniunea Europeană prin România.