Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a expediat scrisori oficiale către ONU și OSCE în care se plânge pe lipsa dialogului constructiv cu Chișinăul și criza economică în care se află în prezent regiunea transnistreană.
”Suntem nevoiți să afirmăm cu regret că stadiul actual al relațiilor dintre Transnistria și Republica Moldova, ținând cont de situația internațională actuală, poate fi caracterizat ca o fază de criză profundă. Această criză se datorează refuzului efectiv al Chișinăului de a pune în aplicare toate acordurile semnate anterior. Din a doua jumătate a anului 2019, partea moldovenească a ignorat complet obligațiile asumate anterior cuprinse în pachetul de acorduri Berlin Plus.
După alegerea președintei Maia Sandu, procesul de reglementare a conflictului moldo-transnistrean a fost practic suspendat. Partea moldovenească sabotează activ mecanismele de negociere existente, ignorând apelurile repetate ale conducerii Transnistriei de a intensifica procesul de negociere”, se arată în scrisoare.
Totodată, Krasnoselski mai scrie că ”Chișinăul oficial pune tot felul de obstacole în calea activității economice a Transnistriei, limitând aprovizionarea regiunii cu bunuri esențiale, inclusiv medicamente, și pune presiune asupra entităților de afaceri din Transnistria”.
”Din 28 februarie a acestui an, până în prezent, toate punctele de control de la granița dintre Transnistria și Ucraina au fost închise, ceea ce are un impact extrem de negativ asupra libertății de circulație a persoanelor și a mărfurilor. În octombrie 2022 au fost reduse volumele livrărilor de gaze naturale către Moldova și Transnistria. În aceste condiții, conducerea Republicii Moldova, încălcând grav obligațiile contractuale, a luat calea retragerii ilegale a unei părți din gazele naturale furnizate destinate Transnistriei. Deci, în prezent, în locul celor 3,9 milioane de metri cubi de gaz pe zi, prevăzuți de contract, Transnistria nu primește mai mult de 2,3 milioane de metri cubi pe zi”, se mai arată în scrisoare, potrivit novostipmr.com.
Totodată, Krasnoselski a informat ONU și OSCE despre stare de urgență în economie instituită în regiune din data de 21 octombrie.
”Continuarea politicii moldovenești de strangulare economică a Transnistriei și presiunea energetică asupra populației în condiții de instabilitate sporită în regiune va însemna prăbușirea economiei și distrugerea sferei sociale. Acest lucru va duce Transnistria, care găzduiește aproximativ jumătate de milion de oameni, la o catastrofă umanitară”, se mai arată în scrisoare.
În scrisoare, liderul de la Tiraspol mai menționează că situația actuală merită o atenție deosebită din partea OSCE și ONU și impune comunității internaționale să ia măsuri urgente pentru a preveni o catastrofă umanitară în Transnistria.
Totodată, Krasnoselski a făcut apel la șefii celor două organizații internaționale să influențeze conducerea Republicii Moldova pentru a pune capăt șantajului energetic și economic și a preveni cât mai curând o catastrofă umanitară în în regiune.