VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat la Chișinău o declarație privind consolidarea securității, economiei și parcursului european al R. Moldova

Republica Moldova și România au pus bazele unui nou șir de cooperări în diferite domenii, prin semnarea, la Chișinău, a unei declarații de către Klaus Iohannis și Maia Sandu. Declarația, semnată în contextul vizitei liderului de la Cotroceni de Ziua Limbii Române, reafirmă susținerea fermă a României în fața numeroaselor provocări cu care se confruntă Republica Moldova.

Potrivit documentului, R. Moldova își asumă obiectivul de a fi pregătită pentru aderare la Uniunea Europeană „la orizontul anului 2030”.

„Vor fi valorificate oportunitățile de integrare graduală în Piața Unică Europeană și alte spații sau mecanisme comune ale Uniunii Europene, în conformitate cu cadrul european aplicabil. Republica Moldova și România vor coopera în vederea avansării la nivel politic și tehnic a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în special prin demersuri diplomatice, consultări regulate la nivel guvernamental, schimb de experiență în transpunerea și implementarea legislației UE, transfer de expertiză, inclusiv forme de instruire a funcționarilor publici din Republica Moldova”, se arată în declarație.

București și Chișinău vor consolida și relația în domeniul securității, inclusiv în schimb de experiență la nivel militar.

„Republica Moldova și România vor continua să avanseze cooperarea militară și de securitate în baza acordurilor în vigoare pentru a consolida potențialul de apărare al Republicii Moldova, crește nivelul de interoperabilitate, spori contribuția Republicii Moldova la misiunile internaționale de gestionare a crizelor și în susținerea păcii, inclusiv cele derulate sub egida Politicii Comune de Securitate și Apărare a Uniunii Europene, alături de participarea la mecanismele UE de cooperare în domeniul apărării, fortifica mecanismele de consolidare a securității Republicii Moldova, de gestionare a situațiilor de criză și de contracarare a amenințărilor la adresa securității naționale”, se mai arată în textul acordului.

Alte aspecte stabilite în declarații se referă la combaterea dezinformării, îmbunătățirea cooperării pe privind gestionarea frontierelor, combaterea crimei organizate și economice, contracararea spălării banilor și a circuitelor financiare ilicite.

„În conformitate cu acordurile și mecanismele de coordonare existente, Republica Moldova și România vor prioritiza implementarea proiectelor strategice de interconectare energetică, diversificare a surselor de aprovizionare, transport, stocare și dezvoltare a capacităților de generare a energiei în Republica Moldova, inclusiv din surse alternative. Părțile vor aprofunda cooperarea cu obiectivul dezvoltării pieței energetice în Republica Moldova și al integrării în mecanismele europene de piață și de securitate a aprovizionării cu energie. Republica Moldova și România vor coopera în atragerea fondurilor europene, a finanțărilor din partea instituțiilor financiare internaționale și a investițiilor private pentru realizarea proiectelor de infrastructură de interes comun”, mai prevede declarația.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.