VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Kievul respinge tentativele Moscovei de a compromite relațiile moldo-ucrainene. Șevcenco: niciun diplomat ucrainean nu s-a simțit filat de serviciile moldovenești

Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko, o contrazice pe jurnalista Natalia Morari, care a declarat recent că a primit informații de la serviciile secrete ucrainene precum că diplomații ucraineni ar fi filați de către Serviciul de Informații şi Securitate. Diplomatul a declarat că este foarte sceptic cu privire la declarațiile jurnalistei care sunt în contradicție deoarece Morari figurează în baza de date „Mirotvoreț” drept dușman al Ucrainei, iar concubinul său, raiderul numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon, a fost reținut în 2016 chiar de serviciile secrete de la Kiev și expulzat în R. Moldova. 

Excelența Sa a mai declarat că nici el și niciun coleg de la Ambasadă nu s-au simțit filați de serviciile moldovenești. El a menționat că diplomații ucraineni reprezintă interes în special pentru serviciile secrete ruse.

„Când cineva spune că a primit informații de la serviciile secrete, eu îmi imaginez o astfel de situație: vine un om cu ochelari negri, spune că reprezintă serviciile secrete ucrainene și îi dă un dosar anume ei, rugând-o să-l publice. În general, unele servicii secrete care nu sunt populare în lume sau nu au o imagine pozitivă ascund acțiunile lor sub alte sloganuri sau sub alte culori. Nu exclud și această variantă, dar, de obicei, sunt foarte sceptic când cineva spune că a primit un file secret de la un serviciu de inteligență. De obicei, diplomații străini sunt obiect de interes pentru serviciile secrete ale țării în care sunt detașați. De exemplu, diplomații care reprezintă Ucraina, obiectul unei invazii militare, reprezintă interes pentru serviciile secrete, în special cele ruse. De aceea, fiecare diplomat ucrainean trăiește cu sentimentul că este urmărit. Însă eu nu pot să spun că m-am simțit urmărit aici. Noi am putea fi urmăriți, și prin intermediul tehnologiei, și prin intermediul telefoanelor, și nu neapărat de țara în care suntem acreditați”, a precizat ambasadorul Ucrainei la Chișinău în cadrul unui podcast.

Diplomatul afirmă că este o contradicție în declarațiile jurnalistei iar „dacă cineva a transmis ceva”, nu înseamnă că a fost neapărat din partea Ucrainei. Oficialul a sugerat că Morari putea să obțină aceste informații de „la o a treia țară”, adică Rusia.  

Potrivit Deschide.md presupuneri despre apartenența Nataliei Morari, care și-a făcut studiile superioare la Moscova, după care s-a întors în R. Moldova, la serviciile secrete ruse au apărut încă în 2009, după protestele din 6-7 aprilie. Însuși unul dintre organizatorii din umbră a acelor destabilizări, rusul Eduard Baghirov, vorbea ulterior despre legăturile sale cu Morari.

Amintim că Serviciul de Informații și Securitate a avertizat cu privire la unei campanii de dezinformare și manipulare cu scopul de a deteriora relațiile dintre autoritățile R. Moldova și Ucrainei. În spatele acestor acțiuni s-ar afla un grup de persoane, printre care s-ar număra și foști ofițeri de informații, demiși pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine.

Potrivit SIS, țintele campaniei de dezinformare și manipulare sunt: compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene; scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelele dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina și reducerea interoperabilității de asigurare a securității regionale existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.