VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Kievul anunță o nouă lovitură în care a ucis și rănit 500 de soldați ruși. Rusia revizuiește numărul morților la Makiivka

Statul Major ucrainean a raportat că forțele sale au lovit a doua cazarmă rusească în Ciulakivka, regiunea Herson. Atacul ar fi avut loc în noaptea dintre ani, înaintea celui de la Makiivka (Donețk) și ar fi produs aproximativ 500 de morți și răniți printre militarii ruși. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a revizuit la 89 de morți numărul soldaților uciși după bombardamentul asupra școlii de la Makiivka, și dă vina pe telefoanele mobile ale soldaților care au sunat acasă în noaptea de Revelion.

Potrivit ISW, imagini geolocalizate postate pe 2 ianuarie arată complexul hergheliei „Gran Prix” din Oleșki (regiunea Herson, în stânga Niprului) distrus de un bombardament ucrainean. Un soldat rus a postat anterior o poză cu el însuși stând în fața siglei complexului și, probabil, această încălcare a regulilor de securitate operațională a ajutat trupele ucrainene să decidă atacul, arată ISW.

În privința atacului devastator de la Makiivka, Ministerul rus al Apărării și autoritățile locale din regiunea ocupată Donețk aruncă vina unele asupra celorlalte în privința responsabilității. Oficial, autoritățile ruse au ridicat la 89 numărul morților, dar cele ucrainene spun că este vorba de câteva sute de soldați ruși care și-au pierdut viața în noaptea de Revelion.

Ministerul Apărării de la Moscova spune că ucrainenii au putut identifica poziția cazărmii pentru că recruții ruși aflați acolo au încălcat protocoalele de securitate și au sunat acasă de pe telefoanele mobile, în noaptea de Anul nou.

Într-un comunicat emis de Ministerul rus al Apărării, se precizează că „oficialii găsiţi vinovaţi în cadrul anchetei vor fi aduşi în faţa justiţiei şi se iau măsuri pentru a preveni evenimente similare în viitor”.

Ucraina a lovit la puţin timp după Anul Nou o şcoală profesională din Makiivka transformată în cazarmă pentru soldaţii ruşi, majoritatea fiind recruţi. Deşi numărul persoanelor ucise nu poate fi verificat independent, cei 89 de morţi anunţaţi marţi de Moscova - un bilanţ actualizat de la 63 de morţi, câţi fuseseră anunţaţi luni  - reprezintă cel mai mare bilanţ al pierderilor recunoscute de Rusia în acest război.

Ucraina susţine însă că circa 400 de soldaţi au fost ucişi în atac şi alţi 300 au fost răniţi, deşi a spus ulterior că aceste cifre sunt în curs de verificare.

Şcoala profesională din Makiivka era plină de recruţi în acel moment - bărbaţi care se numărau printre cei 300.000 de oameni chemaţi la război în cadrul mobilizării parţiale decretată în septembrie de Vladimir Putin. Totodată, în apropierea locului era depozitată şi muniţia care a explodat în momentul atacului, amplificând amploarea distrugerilor.

Citește și: Rusia confirmă atacul ucrainean cu HIMARS asupra orașului Makiivka: 63 de morți

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.