Departamentul Trezoreriei SUA ar putea aplica sancțiuni și pentru alți oligarhi din Republica Moldova. Ambasadorul Kent D Logsdon spune că toate entitățile responsabile de colectarea informațiilor sunt în proces de lucru pentru a identifica și alți actori care au comis fărădelegi.
Diplomatul american spune că procesul este unul îndelungat, întrucât pentru a aplica sancțiuni sunt necesare probe concludente, notează IPN.
Anul trecut, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva fostului președinte PDM, Vlad Plahotniuc și liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor. Sancțiunile SUA presupun blocarea oricăror tranzacții și furnizarea fondurilor, bunurilor sau serviciilor în beneficiul persoanelor sancționate. Ambasadorul Kent D Logsdon spune că astfel SUA ajută Republica Moldova în lupta cu corupția.
„Pentru SUA este foarte important ca lupta anticorupție să funcționeze la nivel global. Pe noi ne îngrijorează atunci când se fac fărădelegi. Noi vrem să ajutăm țările lumii ca oamenii să trăiască într-un mediu sigur. De aceea, identificăm, sancționăm persoane care încalcă legea la nivel global. Noi i-am desemnat pe domnii Șor și Plahotniuc în baza a două criterii diferite. Vlad Plahotniuc a fost sancționat pentru acțiunile sale pe plan intern, iar Ian Șor pentru că a lucrat cu Federația Rusă. Pentru noi este important în acest proces să avem probe, noi le luăm din mediul public, privat, societate civilă. Mai există aspectul riscului reputațional. Pentru noi este foarte bine că acești actori nu vor avea posibilitatea să angajeze diferiți avocați, în procesul de lucru nu vor putea folosi dolari, sperăm că aceste sancțiuni vor face mai dificilă activitatea acestor actori ilegali”, a spus Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D Logsdon, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Potrivit diplomatului, procesul de sancționare a oligarhilor moldoveni nu s-a încheiat. În prezent, sunt colectate probe de la instituții private și publice care vor demonstra implicarea în ilegalități și a altor persoane din Republica Moldova.
„Ce se întâmplă când cineva este sancționat? Oricine este implicat în bussines-ul persoanei sancționate este raportat către Departamentul Trezoreriei SUA. Ideea este ca persoanelor care încalcă legea și fug să li se facă viața mai dificilă. Lucrul nostru nu s-a terminat. Continuăm să căutăm diferite persoane care comit fărădelegi. Dar noi avem foarte mare grijă, procesul nostru de identificare este foarte îndelungat. Atunci când analizăm o persoană, noi vrem s-o sancționăm doar dacă avem probe. Noi n-am terminat lucrul și ne uităm cu mare grijă la toate persoanele care ar trebui să fie sancționate. Sper că vom avea anunțuri viitoare de făcut”, a mai spus diplomatul american.
După sancțiunile aplicate de SUA oligarhilor moldoveni Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, și Guvernul britanic le-a impus sancțiuni celor doi. În urma includerii pe lista de sancțiuni, activele lui Plahotniuc sau Şor din Marea Britanie sunt înghețate. De asemenea, cetățenilor britanici le este interzis să efectueze tranzacții economice cu persoanele supuse sancțiunilor.