VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Kalinin, în vizorul procurorilor. A anunțat formarea unui detașament de moldoveni care să lupte împotriva Ucrainei și a R. Moldova

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță la 4 noiembrie, că s-a autosesizat în urma unui anunț al președintelui partidului Regiunilor din Moldova Alexandr Kalinin, căruia i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova, despre formarea unui pluton internațional de soldați, care ar urma „să lupte în Ucraina și eventual în R. Moldova, pe viitor”. Kalinin a făcut declarații în acest sens pe 1 decembrie într-un interviu pentru agenția de presă rusă „Ria Novosti”

„Urmare a acestor declarații, autorul acestora este citat de procurorii PCCOCS pentru audieri, în vederea atribuirii statutului procesual-penal. În ceea ce privește acțiunile procurorilor vizavi de declarațiile precedente ale acestuia, de propagare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, urmărirea penală continuă pentru adoptarea unei soluții pe dosar”, anunță PCCOCS.

Pe 1 decembrie, Ria Novosti a publicat un video cu Kalinin, menționând că „liderul Partidului Regiunilor Alexandr Kalinin adună un detașament de moldoveni „Nistru” cu numele Dimitrie Cantemir pentru a participa la operațiunea specială rusă.

„Kalinin a declarat că aproximativ 20 000 de persoane urmează să fie recrutate pentru această unitate și că cel puțin jumătate din populația moldovenească este pro-rusă”, susține agenția de presă de stat din Rusia Ria Novosti.

„Neofascismul, și în Ucraina și în Moldova, este reprezentat de aceleași fețe, aceeași curatori, de aceea noi adunăm experiență militară în zona operațiunii speciale pentru realizare și victorie. Noi creăm o diviziune care va antrena acei cetățeni care vor să-și apere țara, dar cărora nu le ajunge îndemânare și cunoștințe. Neofasciștii vor fugi în Moldova, unde se vor recupera, vor lua o pauză, își vor schimba armele și vor presa Federația Rusă. Noi, ca cetățeni ai Moldovei, nu trebuie să le dăm posibilitatea de a folosi teritoriul R. Moldova.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegea moldovenii: nici Rusia și nici noi nu luptăm cu poporul ucrainean, popor frate, noi luptăm cu fascismul, care s-a născut pe teritoriul Ucrainei. Avem deja un comandant al subdiviziuni, deci sunt sigur ca în timpul apropiat vom aduna câteva mii de oameni pentru a îndeplini misiunea militare și pentru a obținea experiență militară”, a declarat Kalinin, în mesajul publicat de agenția rusească de stat.

Pe 27 noiembrie, președinta Maia Sandu a semnat un decret cu privire la retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Alexandr Kalinin.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.