VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Jurnalist israelian despre Șor: Situația nu se va schimba, dacă SUA și UE nu vor face presiuni serioase

Politicianului moldovean Ilan Șor, născut în Israel, a revenit acolo după 2019. El a fost, între timp, condamnat la 15 ani de închisoare în Moldova în dosarul „furtul miliardului”, iar acum este pe lista de sancțiuni a SUA, Marii Britanii și UE pentru activitatea sa pro-rusă pe fundalul războiului din Ucraina. Chișinăul a cerut extrădarea lui, pentru moment fără niciun rezultat. În opinia jurnalistului israelian, Amir Tibon, Israelul este atât de reticent la extrădarea propriilor cetățeni din două motive – unul financiar și altul diplomatic.

Factorul financiar este explicat prin faptul că oligarhii aduc mulți bani, investesc masiv în imobiliar, de exemplu, iar cel diplomatic – Israelul nu simte nicio presiune din afară ca să-i extrădeze sau să ia orice alte măsuri punitive. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ziaristul a declarat că, dacă ar fi vreo presiune serioasă din partea Statelor Unite sau a unor țări importante din Uniunea Europeană, s-ar putea ca guvernul israelian să reacționeze diferit, transmite IPN.

Amir Tibon este editor pe probleme diplomatice al cotidianului de opoziție Haaretz, cel mai vechi ziar din Israel, fondat în 1918, cu mult înainte de crearea statului. Publicație de stânga, Haaretz are o ediție în ebraică și una în engleză, distribuită împreună cu cotidianul american New York Times.

„Să luăm cazul lui Ilan Șor, ilustrează bine situația: este ținta sancțiunilor americane, este văzut cu ochi foarte critici de multe țări europene importante și totuși poate folosi Israelul ca refugiu, de unde să-și lanseze campania de destabilizare a Moldovei. Până acum nu am auzit însă ca Statele Unite sau UE să critice această situație. Și atunci Israelul nu are de ce schimba strategia”, a declarat Amir Tibon pentru Europa Liberă.

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Hotărârea primei instanțe a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, iar examinarea cauzei a fost tergiversată. După schimbarea puterii în 2019, politicianul a fugit din țară. Chiar și așa, el a acces în Parlament din nou după alegerile anticipate din 2021, însă a rămas în 2023 fără mandatul de deputat, după ce legislativul a luat act de decizia Curții de Apel Chișinău prin care politicianul a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.

Prin hotărârea Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023, Ilan Șor a fost recunoscut vinovat de escrocherie și spălare de bani săvârșită în proporții deosebit de mari de un grup criminal organizat. Totodată, instanța de apel l-a privat de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de cinci ani, dar și a dispus încasarea de la politician a sumei de 5,2 miliarde de lei. Totodată, el a rămas și fără formațiunea sa politică, după ce Curtea Constituțională a declarat Partidul Șor neconstituțional.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.