VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Jurnalist DW: România ar putea avea un discurs mai clar pro-Republica Moldova. Această pseudo-discreție uneori nu este foarte utilă

Robert C. Schwartz, jurnalist Deutsche Welle (DW), susține că ”România ar putea avea un discurs mai clar pro-Republica Moldova pentru că în situații de război și de criză e nevoie de semnale clare, curajoase, lipsite de orice fel de ambiguitate”.

În cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, jurnalistul a subliniat că ”această pseudo-discreție de la București uneori nu este foarte utilă”.

România a avut, în unele momente, o poziție destul de discutabilă în relația ei directă cu politicieni din Republica Moldova, care după aceea au fost condamnați, sunt fugari astăzi, indiferent dacă vorbim de oligarhul Plahotniuc sau de Ilan Șor, dar România de o bună vreme încoace are o poziție foarte clară în a sprijini parcursul proeuropean și, practic, prooccidental al Republicii Moldova. Văzând însă cum acționează alte state în zonă, în flancul estic al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, mă refer aici la republicile baltice, mă refer, în primul rând, la Polonia, care a devenit un lider regional indiscutabil, mai ales în a sprijini cauza dreaptă a Ucrainei atacate, România ar fi putut, cred eu, face mai mult, România ar fi putut deveni al doilea mare lider regional alături de Polonia, a reușit parțial să aducă Marea Neagră în centrul preocupărilor Occidentului.

Am văzut că prin inițiativa comună româno-poloneză-baltică estul, sud-estul Europei au devenit practic epicentrul intereselor UE și NATO, dar România ar putea avea un discurs mai clar pro-Republica Moldova. Această ambiguitate uneori, această timiditate uneori de a spune direct, cu subiect și predicat, cum sprijină România Republica Moldova și ce poate face în plus, această pseudo-discreție de la București uneori cred că nu este foarte utilă, pentru că uneori în situații de război și de criză e nevoie de semnale clare, curajoase, lipsite de orice fel de ambiguitate și uneori poziția asta a României îmi lipsește, această claritate permanentă mie personal îmi lipsește”, a explicat Robert C. Schwartz.

Totodată, Robert C. Schwartz a menționat că ”Unirea R. Moldova cu România poate avea loc, la un moment dat, sub umbrela Uniunii Europene”.

Depinde în ce cheie se citește acest deziderat și în ce cheie se pronunță o majoritate pentru o eventuală unire, pentru că vedem că ea poate fi și subiect de discordie. Putem să observăm că uneori acest discurs este mai degrabă controlat dintr-o zonă care ar prefera să manipuleze populația din Republica Moldova. De aceea cred că în acest caz uniunea sau unirea nu e subiect central atâta timp cât Ucraina se află practic sub asediu permanent. Unirea poate avea loc, la un moment dat, sub umbrela Uniunii Europene. Există exemple istorice, vedem Germania Federală și Germania ex-comunistă, dar cred că e mult prea devreme să ne gândim acum la o soluție de acest gen. Cred că acum ceea ce trebuie urmărit este parcursul proeuropean fără echivoc al Republicii Moldova și acest parcurs trebuie sprijinit sută la sută, mai ales din partea Bucureștiului”, a conchis jurnalistul.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.