VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Josep Borrell: Rusia trebuie să înceteze să mai folosească alimentele ca pe o armă

Pe 17 iulie, la aproape un an de la semnarea la Istanbul a Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care permite Ucrainei să livreze produse agricole pe piețele mondiale, Rusia a decis să se retragă din acest acord.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell a condamnat decizia Federației Ruse menționând că „țara trebuie să înceteze să mai folosească alimentele ca pe o armă”.

În timp ce lumea se confruntă cu întreruperea aprovizionării și creșterea prețurilor, Rusia abordează acum țările vulnerabile, în special din Africa, cu oferte bilaterale de transporturi limitate de cereale, pretinzând că rezolvă o problemă pe care tot ea a creat-o. Aceasta este o politică cinică de utilizare deliberată a alimentelor ca armă. Ca răspuns la acțiunile iresponsabile ale Rusiei, UE acționează pe trei direcții principale. În primul rând, vom continua să sprijinim eforturile neobosite ale Organizației Națiunilor Unite și ale Turciei de a relua Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. În al doilea rând, continuăm să consolidăm „Culoarele de Solidaritate” ca rute alternative pentru ca exporturile agricole ucrainene să ajungă pe piețele globale prin intermediul UE. Aceste culoare au permis, până în prezent, exportul a peste 41 de milioane de tone de produse agricole ucrainene, iar noi creștem această cifră cât mai mult posibil pentru a atenua consecințele ieșirii Rusiei din acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră. În al treilea rând, am sporit sprijinul nostru financiar pentru țările și persoanele care au cea mai mare nevoie, oferind 18 miliarde de euro pentru a rezolva problema securității alimentare până în 2024”, menționează Josep Borrell într-un editorial.

Totodată, Josep Borrell face apel la comunitatea internațională și la toate țările să își intensifice propria asistență în sprijinul securității alimentare globale.

Solicităm tuturor partenerilor noștri să îndemne Rusia să revină la negocieri, așa cum a făcut deja Uniunea Africană, precum și să se abțină de la a ataca infrastructura agricolă a Ucrainei. Cu o voce clară și unită, putem determina Rusia să își reia participarea la Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Lumea are un interes comun în gestionarea responsabilă a securității alimentare globale. Le suntem datori oamenilor care au cea mai mare nevoie de ea”, a mai menționat șeful diplomației europene.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.