Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a dezamorsat una dintre ele explicând că înregistrarea spectacolului nu a fost eliminată de pe canalul său Youtube, dar că este supusă geo-blocării în anumite țări.
„Ceremonia a fost spectaculoasă și originală. Poate un pic prea mult pentru gustul unor telespectatori. În special, un pasaj perceput de unii ca o reproducere a ultimei cine, ”Cina cea de taină”, a lui Leonardo da Vinci, a șocat unii oameni din întreaga lume”, afirmă CIO.
Controversa a crescut, iar video-ul cu înregistrarea ceremoniei a fost blocat pe YouTube în majoritatea tarilor. CIO sustine ca e vorba de drepturile de difuzare și nu de dorința de a șterge anumite pasaje, scrie BFMTV. Dar reluările ceremoniilor de deschidere de la Londra 2012, Rio 2016 și Tokyo 2021 sunt încă disponibile, conform Journal du Dimanche.
În timp ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe comentarii conform cărora CIO ar fi retras de pe canalul său Youtube înregistrarea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024, organismul mondial a negat această intenție. Înregistrarea video a ceremoniei nu a fost retrasă; aceasta face doar obiectul geo-blocării de către anumite țări din întreaga lume, care, prin urmare, nu au acces la ea din cauza drepturilor de difuzare și nu din cauza unei dorințe de a elimina anumite pasaje.
Înregistrarea este încă disponibilă în mai multe țări, în special în Africa subsahariană. Duminică, în cadrul unei conferințe de presă, CIO, prin intermediul lui Anne Descamps, directorul de comunicare al Paris 2024, și-a cerut scuze celor care au fost afectați: „În mod clar, intenția noastră nu a fost să arătăm lipsă de respect față de niciun grup religios. Dimpotrivă, intenția noastră a fost să arătăm toleranță și comuniune. Dacă oamenii au fost jigniți, ne cerem scuze”, scrie BFM TV.
Secvența cu cântărețul Philippe Katerine aproape dezbrăcat în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris de vineri a ofensat anumite sensibilități în unele țări.
În Statele Unite, NBC a difuzat reclame și imagini ale echipei americane în timpul cântecului lui Philippe Katerine. Canalul public marocan SNRT a eliminat, de asemenea, secvența în favoarea imaginilor cu orașul Paris. Reacții stânjenite și chiar indignate au fost observate și în Australia și China.
„Intenția noastră a fost să fim incluzivi”, s-a apărat sâmbătă Thomas Jolly, directorul ceremoniei.
„Când vrei să incluzi pe toată lumea, nu excluzi pe nimeni. Intenția noastră nu a fost niciodată să fim impertinenți sau subversivi. Ideea noastră este că în această mare diversitate am vrut să îi includem pe toți împreună”, scrie BFM TV.