VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Japonia comemorează 79 de ani de la atacul nuclear din Hiroshima

Japonezii comemorează azi 79 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima, din 6 august 1945. Trei zile mai târziu, în 9 august 1945, un al doilea oraș japonez, Nagasaki, a fost bombardat cu altă bombă atomică de armata SUA.

Pe 6 august 1945, bombardierul „Enola Gay” a aruncat o bombă atomică asupra orașului Hiroshima. A fost primul atac nuclear din istorie, în urma căruia 80.000 de oameni au murit instantaneu, iar alte câteva zeci de mii în următoarele zile.

Bombardierul Forțelor Aeriene ale SUA, Enola Gay, care purta o bombă secretă numită „Little Boy” (Băiețelul), a decolat de la baza sa de pe insula Guam din Marea Filipinelor. Pilotul său a fost Paul W. Tibbets Jr., care a condus un echipaj de 12 oameni.

La detonarea bombei a fost vizibil un fulger orbitor, iar temperatura a atins nivelul celei de la nivelul soareului. Bomba a distrus o rază de 5 mile, ucigând aproximativ 80.000 de oameni. Alte zeci de mii au murit mai târziu din cauza radiațiilor și a rănilor. Bombardierul Enola Gay se afla la 10 mile depărtare când a avut loc explozia, dar tot a simțit undele de șoc.

Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică „Fat Man” (Grăsanul), mai puternică, a fost aruncată asupra orașului Nagasaki, provocând încă 74.000 de morţi, iar Japonia s-a predat, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Tibbets și alți membri ai echipajului au susținut până la sfârșitul vieții că bombardamentul a fost necesar, spunând că în cele din urmă au salvat vieți.

„Știam că am făcut ceea ce trebuie, pentru că atunci când am aflat că vom face asta, m-am gândit că da, vom omorî mulți oameni, dar, Dumnezeule, vom salva o mulțime de vieți”, i-a spus Tibbets scriitorului Studs Terkel într-un interviu din 2002. Pilotul a murit în anul 2007.  

Până în prezent, Hiroshima și Nagasaki sunt singurele locuri care au fost lovite de o bombă nucleară în timpul unui război.

Tratatele semnate în timpul Războiului Rece care stopau proliferarea armelor nucleare nu mai au acum o prea mare valoare, ridicând din nou întrebarea legată de moralitatea conflictului nuclear.

Creatorul bombei atomice, J. Robert Oppenheimer, a fost, de asemenea, afectat de moralitatea creării unei astfel de arme mortale, aspect surprins în lungmetrajul „Oppenheimer” al lui Christopher Nolan. După ce a testat cu succes bomba în deșertul Los Alamos, New Mexico, celebrul Oppenheimer a spus: „Am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”.

Pe 15 august 1945, la șase zile de la al doilea atac nuclear, împăratul japonez Hirohito a anunţat capitularea în faţa Aliaţilor.

Statele Unite nu şi-au cerut niciodată oficial scuze. Dar în 2016, Barack Obama a devenit primul preşedinte american în funcţie care s-a dus la Hiroshima, unde a adus un omagiu victimelor şi a chemat la o lume fără arme nucleare. 

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.