VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Iulian Fota: Chișinăul trebuie să se bată în acest moment pentru o soluție de securitate pentru R. Moldova

Republica Moldova ar trebui să fie mai activă în toate demersurile Kievului de obținerea păcii și să-și găsească soluțiile de securitate pentru sine. De această părere este fostul secratar de stat pentru Afaceri strategice din cadrul Ministerului de Externe de la București, Iulian Fota.

„Republica Moldova a tras deja un folos, ar putea să mai tragă unul, dar pe al doilea nu știu de ce nu vrea să-l joace. Primul folos pe care Republica Moldova-l are este că în acest moment toată lumea occidentală a înțeles unde e Republica Moldova, a înțeles problemele Moldovei, a înțeles importanța Republicii Moldova în geopolitica europeană. Și dovada cea mai bună pe care o am la îndemână este că o astfel de conștientizare a oferit această oportunitate aproape magică, miraculoasă aș putea să-i spun, de acces în Uniunea Europeană. Am mai spus lucrul ăsta, cred că la dumneavoastră în emisiune acum câteva luni. Dacă m-ați fi întrebat pe mine la începutul lui 2022 ce șanse are Republica Moldova să adere la UE, v-aș fi spus că e inegzistentă, poate după 2040. Și uitați-vă că în momentul acesta Republica Moldova are perspectivă europeană, negocierile de aderare sunt începute, deci efectiv, acesta e un câștig pe care Republica Moldova și aici evident că un merit foarte mare, pentru că ați sesizat oportunitatea și ați acționat îl are doamna președintă și împreună cu guvernul. Pe de altă parte, ce nu înțeleg eu este de ce nu se zbate Republica Moldova și pentru o soluție de securitate”, a declarat Iulian Fota, în cadrul emisiunii „Impact Global” de la TVR Moldova.

Fostul secretar de stat mai spune că Republica Moldova mai beneficiază de o fereastră de oportunitate privind problemele de securitate, iar această oportunitate ar putea să se piardă din moment ce se va găsi o soluție pentru războiul din Ucraina.

„Dacă pe primul aspect celălalt, integrarea europeană a jucat foarte bine în echipă cu Ucraina și cu Georgia, numai că, din păcate, Georgienii au început ușor-ușor să aibă alte intenții, pe chestiunea asta, soluții de securitate pentru Republica Moldova, e o situație care n-ar trebui să ne lase să fim indiferenți. Există o soluție pentru Ucraina, se caută, ceva ceva se va construi la un moment dat. Un compromis, nu știu, o chestiune rezonabilă care să face toate părțile. Deja avem niște soluții pe masă, ba, planul de pace Zelenski, ba, al Rasmunsen, ba, China și Brazilia au avut niște variante. Deci, vedeți, pentru Ucraina se caută și într-un final eu cred că ceva ceva se va găsi ca soluție de securitate. Întrebarea mea este de ce Moldova se complace în a accepta faptul că nu se discută și despre securitatea ei când în realitate nu văd cum poți să separi securitatea Ucrainei de securitatea Republicii Moldova. Trupele rusești din Transnistria sunt ținute acolo ca să țină Rusia așa două țări, România și Ucraina. Deci e un nonsens și aici noi, cel puțin eu când eram la Ministerul de Externe și Bogdan Aurescu, noi am ridicat chestiunea asta în relația cu partenerii occidentali să vedem un pic care e gândirea lor. Inclusiv am reușit, un lucru de care sunt mântru,  să conturăm un rol mai important al Unii Europene pe chestiunea de securitate legată de Republica Moldova. Că știți bine că doar OSEC-ul era cel care, în fine, și aici e mult de discutat, încerca o variantă. Dar eu cred că și Chișinău aici trebuie să vorbească mai cu curaj și mai apăsat, pentru că frica mea este că oportunitatea se va pierde dacă se așează lucrurile pentru Ucraina și Moldova e lăsată pentru etapa următoare”, a adăugat Fota.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.