Kremlinul și politicienii proruși din Republica Moldova au lansat o campanie de discreditare a alegerilor prezidențiale din țară, în urma victoriei Maiei Sandu, actuala președintă pro-europeană, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). ISW menționează declarațiile lui Ilan Șor, fugar și cercetat pentru tentativa de corupere a alegătorilor, care a afirmat într-un interviu acordat canalului rus „Rossiya-24” că opoziția din Moldova deține „dovezi ale unor falsificări în masă” în favoarea Maiei Sandu. De asemenea, fostul președinte socialist Igor Dodon a declarat agenției pro-Kremlin „TASS” că Maia Sandu ar fi câștigat doar datorită sprijinului din partea diasporei moldovenești.
În acest context, ISW subliniază că spațiul media rusesc, inclusiv bloggerii militari, au amplificat aceste acuzații, susținând că alegerile din R. Moldova ar fi fost manipulațe de „birocrații europeni” și că cetățenii moldoveni nu au avut nicio influență asupra rezultatelor. De asemenea, ISW a raportat anterior despre tentativele Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova pentru a împiedica integrarea europeană a țării și pentru a submina victoria Maiei Sandu.
În urma turului al doilea al alegerilor, Maia Sandu, candidată din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a câștigat un nou mandat de președinte cu 55,33% din voturi, în timp ce candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, a obținut 44,67%. Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a declarat anterior că nu recunoaște votul din secțiile electorale din străinătate, unde Maia Sandu a acumulat aproape 83% din numărul total de voturi exprimate.. Iar Moscova a criticat campania electorală din Republica Moldova, declarând că ar fi fost „cea mai nedemocratică”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat deschis țările occidentale de amestec în procesul electoral, iar guvernarea de la Chișinău – de utilizarea pe scară largă a resurselor administrative.
Maia Sandu a denunțat îndelung invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Rusia de complot pentru a-i răsturna administrația. După primul tur al alegerilor de luna trecută, Maia Sandu a evocat o campanie de mituire a alegătorilor pentru a vota împotriva sa și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, care a trecut cu puțin peste 50%.