VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ISW: După moartea lui Prigojin, gruparea Wagner nu va mai exista

Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) scrie că gruparea Wagner nu va mai exista ca structură independentă, după presupusele decese ale lui Evghenii Prigojin și a lui Dmitri Utkin.

Nu se știe dacă Kremlinul intenționează să desființeze complet gruparea Wagner sau dacă vrea să creeze din ea o organizație mică, subordonată complet Ministerului rus al Apărării. Restaurarea lui Wagner ca organizație cvasi-independentă sub un nou comandant loial Kremlinului este posibilă, dar puțin probabilă, spun experții ISW, potrivit BBC.

Institutul amintește că comandanții grupului Wagner nu au emis o declarație oficială după ce avionul lui Prigojin a fost doborât. Tăcerea comandanților Wagner se poate datora haosului și confuziei din rândurile sale după asasinarea lui Prigojin și Utkin, sau din cauza instrucțiunilor explicite din partea autorităților ruse de a păstra tăcerea.

„Voința lui Putin de a asasina public liderii Wagner este probabil să-i determine pe comandanții grupării să se abțină de la numirea publică a succesorilor lui Prigojin și Utkin”, notează raportul.

ISW subliniază că moartea conducerii Wagner arată că Kremlinul va fi ostil celor care încearcă să asigure independența structurilor lor militare paralele.

Institutul crede că Putin nu va face un martir din Prigojin, dar moartea lui Utkin va fi probabil un resentiment pe termen lung pentru angajații Wagner. ISW a remarcat de mult timp că Putin s-a abținut să-l îndepărteze pe Prigojin de teamă să nu enerveze membrii Wagner. Nemulțumirea față de moartea lui Utkin ar putea deveni punctul central al viitoarelor conflicte dintre organizația militară rusă și actualii și foștii membri ai Wagner. Cu toate acestea, este puțin probabil ca oficialii grupării Wagner să ia măsuri imediate împotriva celor despre care cred că sunt responsabili de moartea lui Utkin.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.