Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) scrie că gruparea Wagner nu va mai exista ca structură independentă, după presupusele decese ale lui Evghenii Prigojin și a lui Dmitri Utkin.
Nu se știe dacă Kremlinul intenționează să desființeze complet gruparea Wagner sau dacă vrea să creeze din ea o organizație mică, subordonată complet Ministerului rus al Apărării. Restaurarea lui Wagner ca organizație cvasi-independentă sub un nou comandant loial Kremlinului este posibilă, dar puțin probabilă, spun experții ISW, potrivit BBC.
Institutul amintește că comandanții grupului Wagner nu au emis o declarație oficială după ce avionul lui Prigojin a fost doborât. Tăcerea comandanților Wagner se poate datora haosului și confuziei din rândurile sale după asasinarea lui Prigojin și Utkin, sau din cauza instrucțiunilor explicite din partea autorităților ruse de a păstra tăcerea.
„Voința lui Putin de a asasina public liderii Wagner este probabil să-i determine pe comandanții grupării să se abțină de la numirea publică a succesorilor lui Prigojin și Utkin”, notează raportul.
ISW subliniază că moartea conducerii Wagner arată că Kremlinul va fi ostil celor care încearcă să asigure independența structurilor lor militare paralele.
Institutul crede că Putin nu va face un martir din Prigojin, dar moartea lui Utkin va fi probabil un resentiment pe termen lung pentru angajații Wagner. ISW a remarcat de mult timp că Putin s-a abținut să-l îndepărteze pe Prigojin de teamă să nu enerveze membrii Wagner. Nemulțumirea față de moartea lui Utkin ar putea deveni punctul central al viitoarelor conflicte dintre organizația militară rusă și actualii și foștii membri ai Wagner. Cu toate acestea, este puțin probabil ca oficialii grupării Wagner să ia măsuri imediate împotriva celor despre care cred că sunt responsabili de moartea lui Utkin.