VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

ISW: Armata ucraineană continuă ofensivele pe Frontul de Sud și în est. Rusia a adus pe front personalul cu experiență militară

Armata ucraineană își continuă ofensivele atât pe Frontul de Sud, cât și în est. ISW consideră că Rusia deja a adus pe front personalul cu experiență militară iar „mobilizarea parțială” anunțată a fost un mod de a diminua temerile populației privind o mobilizare generală.

Institutul american pentru Studii de Războiului (ISW) analizează declarațiile de ieri ale lui Putin și Șoigu (ministrul Apărării din Rusia) și conchide că orice fel de mobilizare ar avea în vedere autoritățile ruse, aceasta nu poate schimba realitățile frontului din Ucraina în următoarele luni. „Nu este clar cât de mult din rezerva rusă de personal militar a fost deja dislocată pentru a lupta în Ucraina. Serviciile occidentale de informații arătau în noiembrie 2021 că Rusia a chemat „zeci de mii de rezerviști” ca parte a mobilizării sale de dinainte de război. Oficialii militari ucraineni au raportat în iunie 2022 că forțele ruse au angajat 80 de mii de membri ai rezervei mobilizate să lupte în Ucraina. Armata Rusă deja a chemat probabil sub arme pe cei mai mulți dintre rezerviștii pregătiți pentru luptă, în acel efort de mobilizare dinainte de război, ceea ce sugerează că mobilizarea parțială actuală va recurge la personal mai puțin pregătit pentru luptă”, arată ISW.

De altfel, fuga rușilor peste granițe pare a indica faptul că, cel puțin o parte a populației Rusiei a înțeles că „mobilizarea parțială” este doar o formă de a-i liniști pe cei care au făcut armata, fără a participa vreodată la acțiuni militare.

În Rusia, serviciul militar obligatoriu este de un an, iar ulterior recruții nu mai trec prin perioade de pregătire. Alte analize arată că centrele de recrutare și de pregătire a rezerviștilor din perioada sovietică au fost desființate în anii 90, iar în sine mobilizarea a 300 de mii de oameni va fi un coșmar administrativ. Nu este clar cât vor fi instruiți acești oameni înainte de a ajunge pe front, dar declarațiile unor politicieni ruși indică perioade scurte, de la două săptămâni și până la o lună. O analiză CNN, care citează experți militari occidentali, arată că „Putin poate chema sub arme câți oameni dorește, dar aceștia nu vor fi prea curând nici echipați nici antrenați corespunzător.”

Cât despre amenințarea nucleară, ISW arată că Putin nu a spus foarte clar dacă umbrela nucleară rusă va acoperi zonele anexate ale Ucrainei și nici nu a legat mobilizarea de anexare. „El a abordat în discursul său mobilizarea parțială, referendumurile de anexare în zonele ocupate de ruși din Ucraina și posibilitatea unui război nuclear, dar mai degrabă ca subiecte separate decât ca un întreg coerent. Faptul că a menționat toate cele trei subiecte într-un singur discurs a fost în mod clar menit să sugereze o legătură, dar a făcut tot posibilul pentru a evita să explice o astfel de legătură (…) Discursul lui Putin nu trebuie citit ca o amenințare explicită că Rusia ar folosi arme nucleare împotriva Ucrainei dacă Ucraina continuă contraofensivele împotriva teritoriilor ocupate după anexare”, mai scrie ISW.

Principalele evoluții de pe front, în ultimele 24 de ore:

  • În Donbas, Armata Ucraineană a continuat contraofensiva spre Luhansk, încercuind Liman pe la nord, NV și SE.
  • Pe Frontul de Est, trupele ucrainene au respins o tentativă de atac rusesc în apropiere de Kupiansk, de-a lungul râului Oskil, acolo unde ucrainenii lărgesc un cap de pod, pentru a continua contraofensiva spre Luhansk.
  • Pe Frontul de Sud, trupele ucrainene se mișcă treptat la NV de orașul Herson, în apropierea capului de pod ucrainean peste râul Inhuleț și dinspre Krivoi-Rog. Rușii au bombardat o acumulare de forțe și echipamente militare ucrainene, la 30 km NV de orașul Herson).

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.