Republica Moldova nu poate să devină stat european păstrând simbolistica sovietică imperialistă și aliniindu-se zilei de 9 mai în formula promovată de Moscova. Opinia aparține comentatorului politic, Anatol Țăranu, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema„Ziua Victoriei: între reconciliere, antagonizare și destabilizare?”, organizate de Agenția de Presă IPN.
Potrivit comentatorului politic, faptul că o mare parte a societății moldovenești consideră ziua de 9 mai o sărbătoare în stil sovietic nu rezonează cu dezideratul integrării europene.
Istoricul Anatol Țăranu a menționat că ziua de 9 mai a fost folosită după cel de-al Doilea Război Mondial și ulterior, în Rusia lui Vladimir Putin drept un element al simbolisticii ideologice, menit să asigure consolidarea societății.
„Începând cu 1965 ziua de 9 mai primește o conotație nouă în cadrul Uniunii Sovietice. În orice societate există necesitatea de a crea o simbolistică profundă care îți permite să unești societatea. De exemplu, în Germania nazistă o astfel de simbolistică era svastica. Svastica a devenit elementul care unea poporul în jurul ideologiei naziste și a regimului lui Hitler.
Sărbătoarea de 9 mai a devenit un liant care permitea ca tot poporul sovietic să fie cimentat din interior. 9 mai a devenit unul dintre punctele centrale de consolidare a societății. Ulterior, când s-a instaurat regimul lui Putin s-a luat decizia reîntoarcerii Imperiului în hotarele sale tradiționale, atunci a apărut necesitatea ca acest proces să primească o acoperire ideologică. Și atunci a fost găsit acest model ideologic: ziua de 9 mai”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu.
Potrivit lui Anatol Țăranu, ideologii Kremlinului și propaganda rusă folosesc în continuare sărbătoarea de 9 mai drept simbol care vine să justifice agresiunea rusă din Ucraina. Republica Moldova nu poate accepta formula Rusiei pentru sărbătoarea de 9 mai, pentru că s-ar transforma într-un adept al agresiunii militare ruse, spune comentatorul.
„9 mai nu este pur și simplu o sărbătoare care le aduce aminte oamenilor despre cel de-al Doilea Război Mondial. În ultimul rând, Rusia lui Putin se gândește la comemorarea victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. Sărbătoarea de 9 mai este un liant care-i ține împreună, la nivel de mentalitate, pe cei care cândva au constituit poporul sovietic. Sărbătoarea de 9 mai s-a transformat într-un element de susținere a actualului război din Ucraina.
Putin face o legătură logică între efortul poporului sovietic în cel de-al Doilea Război Mondial și Ucraina. El vorbește despre agresiunea rusă din Ucraina ca fiind un nou război patriotic al Rusiei. E o blasfemie, iar noi suntem participanți la această blasfemie dacă acceptăm ziua de 9 mai în redacția Moscovei”, a explicat Anatol Țăranu.
Anatol Țăranu agreează ideea guvernării de a renunța la sărbătoarea de 9 mai. În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege potrivit căruia ziua de 8 mai va deveni ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.
„Venind cu această inițiativă, actuala guvernare încearcă să rupă legătura dintre societatea moldovenească și trecutul sovietic. Republica Moldova nu poate să devină un stat european, păstrând simbolistica și tradiția imperialistă sovietică. Faptul că o parte a societății are această atitudine față de ziua de 9 mai se transformă într-o frână a parcursului european al Republicii Moldova”, a mai spus comentatorul politic.
Dezbaterea publică la tema: „Ziua Victoriei: între reconciliere, antagonizare și destabilizare?”, este ediția a 11-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.